1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Trh nových rodinných domů v USA v lednu nečekaně vzrostl

house construction1Washington - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v lednu nečekaně vzrostl a dostal se na maximum za pět a půl roku. Údaje ministerstva obchodu USA zmírňují obavy z prudkého útlumu na americkém trhu bydlení.

Prodej nových domů se proti předešlému měsíci zvýšil o 9,6 procenta na celoročně přepočtené tempo 468.000 domů, nejvyšší úroveň od července 2008. V meziročním srovnání byl prodej vyšší o 2,2 procenta.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že v lednu prodej klesne na celoroční tempo 400.000 jednotek. Prosincový pokles byl podle opravených údajů výrazně mírnější, než ukázala předběžná zpráva.

Ekonomové čekali v lednu propad prodeje kvůli neobvykle silným mrazům a sněhovým bouřím na většině území USA, které se negativně podepsaly na trhu starších domů a na zahajování staveb. Prodej nových domů ale prudce rostl jak na Severovýchodě, tak na Jihu USA a klesl jen na Středozápadě.

Americký trh bydlení ztrácel dynamiku už od druhé poloviny loňského roku, kdy se zvýšily hypoteční úroky a začal se projevovat nedostatek nemovitostí na trhu. Dosavadní lednové údaje z trhu bydlení vyvolávaly obavy z jeho prudkého útlumu.

27.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...