1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V letošním roce by navzdory lednu stavební produkce mohla oživit

construction buildingPraha - Meziroční propad lednové stavební produkce o 5,9 procenta, o kterém dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ), je dán hlavně srovnáním s úspěšnou produkcí v lednu minulého roku. Meziměsíční mírný nárůst o procento byl pak hlavně důsledkem teplého lednového počasí.

V letošním roce by však stavební produkce mohla opět oživit a dostat se do černých čísel. Důvodem je pozvolné snižování úrokových sazeb. Shodli se na tom analytici oslovení dnes ČTK.

"Výsledky prvního měsíce ve stavebnictví vypadají jako smíšené. Na jedné straně je zde vidět mírný růst oproti prosinci, za kterým stojí inženýrské stavitelství, na straně druhé pokračuje další útlum stavebního povolování. V každém případě už v průzkumech byly vidět určité známky optimismu, a to na rozdíl od průmyslu," řekl ČTK ekonom a analytik banky Credit Petr Dufek. Letos by se podle něj mohlo stavebnictví zlepšit, pokud se podaří neustrnout v udělování stavebních povolení a zajistit financování výstavby.

Že i přes lednový meziroční pokles situace se letošní stavebnictví oproti loňsku zlepší, si myslí také ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. "Stavební produkce by podle naší prognózy měla vzrůst o 1,7 procenta po propadu o 2,3 procenta v roce 2023. Pozitivně by se na ní měl odrazit očekávaný pokles úrokových sazeb, oživení české ekonomiky i pokračující příliv peněz z evropské unie. Naopak bariérou i nadále zůstane nedostatek pracovníků i některých vstupních surovin," dodala Steckerová.

Ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor vyplývá, že banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně je to dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,36 procenta z lednových 5,54 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022.

Pokles sazeb by se podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy měl v letošním roce zobrazit hlavně v pozemní výstavbě, tedy ve stavbě budov. Produkce pozemního stavitelství v lednu meziročně klesla podle ČSÚ o 8,3 procenta.

"S poklesem sazeb hypoték lze také předpokládat pozitivní impuls v oblasti rezidenční výstavby, to ale spíše až v příštím roce. Inženýrské stavitelství brzdí důraz vlády na konsolidaci veřejných financí, ale také loňský rekordní přebytek hospodaření krajů a obcí, přesahující 72 miliard korun. Pokud by toto prostředky byly ve výraznější míře využity v oblasti inženýrského stavitelství, například na výstavbu či renovace silničních komunikací, pochopitelně poskytnou růstový impuls," sdělil Kovanda. Inženýrské stavitelství v lednu zaznamenalo meziroční nárůst o 1,4 procenta.

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta. Prosincová data ČSÚ revidoval, podle aktuálních údajů byl pokles za poslední měsíc loňského roku mírnější, dosáhl 3,4 procenta, původně statistici uváděli meziroční pokles o 4,6 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce v lednu o jedno procento vyšší.

20.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...