1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Říčanech skončila výstavba vodojemu za 30 milionů korun

vodojemŘíčany - V Říčanech u Prahy skončila po téměř dvou letech výstavba nového vodojemu v Olivově ulici. Zařízení je zásobárnou pitné vody pro případ poruchy na hlavním přivaděči z přehrady Želivka.

Výstavba si vyžádala téměř 30 milionů korun a financovala ji Evropská unie, sdělila ČTK mluvčí říčanské radnice Adéla Ambrožová.

Výstavba druhé nádrže na pitnou vodu začala v září 2012 vedle původního vodojemu. Ten kvůli své kapacitě 1300 metrů krychlových už nedokázal vytvářet dostatečnou rezervu pitné vody. "Stavba vodojemu byla nutná, protože se Říčany rozrostly a starý vodojem už nestačil pokrýt potřeby města," uvedl starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Při poruše na přívodním systému starého vodovodu či nutné odstávce by lidé byli do dvou hodin bez vody. V případě poruch a havárií by hrozilo rozsáhlé přerušení dodávek. Nový vodojem má více než dvojnásobný objem 3000 metrů krychlových a zásobovat ho bude voda z přivaděče z Uhříněvsi. Zařízení je navrženo pro zásobování 10.266 obyvatel, což odpovídá počtu lidí žijících v Říčanech.

Součástí nové nádrže je potrubí na odvod odpadních vod. Oba vodojemy se také propojily a nastavily na stejné provozní hladiny. V areálu původního vodojemu vznikly i dvě nové vodoměrné šachty a nové trasy vodovodního potrubí. "Do budoucna bude nutné opravit přivaděč z Uhříněvsi, nebo zvážit přivedení vody i z jiného místa přímo od Želivky. Nejbližší investicí však zřejmě bude propojení na Strašín, které zlepší stálost tlaku v celé síti, zejména pak v Pacově, Radošovicích, Strašíně i Babicích," uvedl radní Miloslav Šmolík (ODS).

09.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...