1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

WATTWAY – nový život pro silnice

colas logoJedná se o jedinečný projekt společnosti COLAS. V principu jde o „solární silnici“, kde se energie slunce využívá postupně jako v běžných fotovoltaických panelech.

Její podstatou jsou mimořádně tenké (cca 7 mm), přitom odolné, panely z polykrystalického silikonu, které dokáží přeměňovat sluneční energii na elektřinu. Tyto velmi křehké fotovoltaické články jsou zalité v několikavrstvém substrátu složeném z epoxidů a polymerů zaručujících elasticitu výsledného panelu. Tento obal je dostatečně průhledný, aby propouštěl sluneční svit a zároveň vydržel i tlak nákladní dopravy. Panely o rozměru 1,80 x 0,70 m prošly náročnými testy, jimiž byly prokázány charakteristiky vhodnosti použití na silničních komunikacích včetně protismykových vlastností. Životnost panelů se předpokládá na úrovni podobné běžné vozovce.

Takto vyrobená elektřina se dá využít v místním měřítku, např. na veřejné osvětlení či do obytných zón. Např. 20 m² plochy pokryté panely Wattway je dle výpočtů možno uspokojit energetické potřeby jedné rodiny, s výjimkou topení.

Od prezentace projektu Wattway médiím v říjnu 2015, bylo ve Francii a po celém světě realizováno více než 40 zkušebních úseků. Jejich cílem je testování panelů Wattway v reálných podmínkách za účelem zdokonalení technologie, elektrické architektury, techniky pokládky a vyhodnocení využití vyrobené elektřiny.

Výroba, stejně jako u každého fotovoltaického systému, závisí na instalovaném špičkovém napětí a množství slunečního svitu. Na zkušebních úsecích byly položeny panely s výkonem 120 W/m², výroba se pohybuje od 40 do 120 kWh/m² za rok v závislosti na lokalitě. Například na ostrově Réunion jsou panely Wattway o ploše 3 m2 a výkonu 120 kWh/m²/rok schopny za jeden den nabít 2 elektrokola vybavená 500 Wh akumulátory.

Zpětná vazba z úseků realizovaných v Evropě, Asii a Severní Americe je pro společnost velmi cenná. Je přesvědčena o přínosu nových technologických řešení v této oblasti. Záměrem je nabízet řešení malého rozsahu (několik metrů čtverečních) pro zařízení, která nejsou připojena k elektrické síti. První komerční nabídky panelů Wattway jsou plánovány na poslední čtvrtletí letošního roku. Cílem je podpořit mobilitu a zvýšit bezpečnost v místech bez elektrické sítě. Panely Wattway získaly známku Solar Impulse Foundation. Souběžně s jejich uvedením na trh bude COLAS i nadále pracovat na vývoji projektu s cílem zlepšení odolnosti za náročnějších dopravních podmínek i počasí a zvýšení výkonu za současného snížení ceny a dopadu oxidu uhličitého.

Projektem Watway by společnost COLAS ráda přispěla ke zvýšení užitečnosti silniční infrastruktury a k rozvoji sdílených a propojených komunikací splňujících moderní požadavky na mobilitu. To je také důvodem, proč Skupina COLAS dlouhodobě investuje do rozvoje nových technologií.

20.08.2019

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...