1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ABB v ČR podle předběžných výsledků loni zvýšila obrat o 27 pct na 17,9 mld. Kč

ABB BuildingPraha - Společnost ABB, která podniká v elektrotechnice, robotizaci a automatizaci, loni v Česku podle předběžných výsledků meziročně zvýšila obrat o 27 procent na 17,9 miliardy Kč a přijala objednávky za necelých 18 miliard Kč, tedy o tři procenta více než v roce 2022. ČTK to sdělil finanční ředitel firmy ABB v ČR Aleš Rychetský.

Finální konsolidované výsledky společnosti za ČR budou k dispozici v květnu. Nejvýznamnější závody a výzkumná centra má firma v Praze, Brně, Ostravě a Jablonci nad Nisou.

Za zvýšením obratu stojí podle Rychetského dynamický růst ABB v odvětvích Elektrotechnika a Robotika a automatizace. Právě nárůst objednávek elektrotechniky stál za mírným meziročním nárůstem objednávek. Firma ABB v tomto segmentu vyrábí produkty vysokého a nízkého napětí nebo i dobíjecí stanice pro elektromobily. Na ty má firma závody v Brně a Jablonci nad Nisou. "Významný nárůst výnosů se pozitivně projevil na dosaženém zisku, v peněžních tocích i produktivitě," dodal Rychetský.

Švédsko-švýcarská společnost ABB je největším výrobcem robotů v Evropě a jedním z největších technologických společností na světě. Podle zveřejněných finančních výsledků za rok 2023 firma celkově utržila 32,2 miliardy dolarů (745,85 miliardy Kč), meziročně o devět procent více. Hodnota zakázek celkově činila 33,8 miliardy dolarů (783 miliard Kč), o jedno procento méně než v roce 2022.

"Když se podíváme na rok 2024, přináší aktuální geopolitická situace určitou nejistotu, my však v současnosti očekáváme další rok s dobrými výsledky," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel ABB Björn Rosengren. V prvním čtvrtletí roku 2024 předpokládá jednociferný růst srovnatelných tržeb, pro celý rok pak Rosengren předpokládá růst tržeb o pět procent.

Situace se pro firmu podle něho zlepšila po ukončení pandemie koronaviru, který negativně ovlivnil celkovou makroekonomickou situaci a zároveň zkomplikoval dodávky některých materiálů důležitou pro výrobu, a to zejména polovodičů.

Firma ABB má v České republice závody v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Jablonci nad Nisou a Mostě. Na konci roku 2022 zaměstnávala v Česku 2950 lidí. Společnost kromě ČR funguje také v další více než stovce zemí po celém světě a zaměstnává okolo 110.000 lidí. Sídlo má ve švédském Västeråsu a švýcarském Curychu. Největší 13procentní podíl v ABB má investiční skupina Investor AB ovládanou švédskou rodinou Wallenberg.

15.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...