1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ArcelorMittal, LanzaTech a Primetals postaví závod na biopaliva

arcelormittal logoBrusel - Největší světový producent ocele ArcelorMittal postaví společně s firmami LanzaTech a Primetals Technologies závod na produkci biopaliv za 87 milionů eur (2,4 miliardy Kč).

Závod má být podle dnešního prohlášení, které firmy poslaly ČTK, první evropskou provozovnou pro komerční výrobu bioetanolu z odpadních plynů z hutní výroby.

Závod má stát v belgickém Gentu a jeho výstavba má začít ještě letos. Produkce bioetanolu by měla být zahájena v roce 2017. Výstavba se uskuteční ve dvou fázích. Po dokončení by celková kapacita závodu měla být 47.000 tun etanolu ročně. 

Firma Primetals je předním dodavatelem technologií a služeb pro hutní průmysl. LanzaTech se zaměřuje na recyklaci uhlíku a spolupracuje se společnostmi v různých oborech, včetně amerického výrobce letadel Boeing a japonského průmyslového konglomerátu Mitsui.

Firma ArcelorMittal dodala, že po dokončení závodu v Gentu a ověření ekonomické únosnosti projektu by chtěla postavit podobné provozovny i v dalších výrobních lokalitách. Ročně by tak mohla vyrábět až 500.000 tun bioetanolu.

Skupina ArcelorMittal je největší ocelářskou a těžařskou společností na světě, která působí ve více než 60 zemích světa, včetně České republiky, kde vlastní přední českou ocelárnu ArcelorMittal Ostrava. Na celosvětové produkci oceli se podílí šesti až sedmi procenty.

23.07.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...