1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ArcelorMittal zvýšil zisk, počítá se zlepšením v Evropě

arcelormittal logoLucemburk - Zisk největšího světového producenta oceli ArcelorMittal ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl skoro o čtvrtinu, a překonal tak odhady analytiků.

Firma, která vlastní předního českého producenta oceli ArcelorMittal Ostrava, očekává další zlepšení i v průběhu letošního roku. Postarat by se o to měl růst objemu oceli a železné rudy, pomoci má i návrat k růstu na evropském trhu.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) vzrostl na 1,91 miliardy dolarů (38,7 miliardy Kč) z 1,56 miliardy dolarů před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem 1,80 miliardy USD. Za celý uplynulý rok dosáhl tento základní zisk 6,5 miliardy dolarů.

Pro celý letošní rok firma předpokládá, že základní zisk stoupne na osm miliard dolarů. Odhaduje přitom, že světová spotřeba oceli se letos zvýší o 3,5 až čtyři procenta. Loni stoupla o 3,5 procenta.

Společnost předpokládá zpomalení růstu spotřeby v Číně a v Brazílii. Mírné zlepšení mezi 1,5 a 2,5 procenty si slibuje v Evropské unii, kde loni a předloni spotřeba oceli klesala. ArcelorMittal v této souvislosti očekává, že oživení aktivity v evropské zpracovatelském průmyslu, které nastalo v loňském druhém pololetí, bude letos pokračovat.

ArcelorMittal se na světové produkci oceli podílí šesti až sedmi procenty, což je více než dvojnásobek proti jeho nejbližšímu konkurentovi.

14.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...