1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Brněnská strojírna Šmeral loni snížila ztrátu na 61 milionů korun

Smeral brnoBrno - Brněnská strojírna Šmeral v loňském roce už popáté vykázala ztrátu. Snížila jí ze 108 milionů v roce 2021 na 61 milionů korun. Jedním z důvodů byla i ztráta zakázek v Rusku. Tržby firmy klesly meziročně o 40 procent na 191 milionů korun, vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné na internetových stránkách společnosti.

 

"V plánu na rok 2022 jsme po špatném covidovém období očekávali oživení poptávky a zvýšení tržeb o 20 procent. V lednu a únoru jsme přijali objednávky za více než 93 milionů korun, po 24. únoru jsme přišli o zakázku za 33 milionů korun do Ruska a v březnu podepsali pouze 16,1 milionu korun objednávek," uvedlo vedení firmy ve výroční zprávě.

Se souhlasem odborů proto firma snížila počet zaměstnanců pod 200 a snažila se prosadit nejnižšími možnými cenami při opravách v kovárnách a lisovnách, na které těžce dopadla energetická krize. V dubnu odložil zákazník o rok výrobu lisu, na který byla podepsaná smlouva, důvodem byl nedostatek peněz.

"V roce 2022 jsme nevyrobili žádný lis a realizovali pouze opravy a kooperační práce," konstatovalo vedení firmy.

Kromě zakázky na lis do ruského Čeljabinsku za více než 33 milionů korun přišla strojírna také o zavedenou spolupráci s ruským Kamazem, u něhož zvítězila v tendru na dodávku linky za 250 milionů korun.

K výhledu na letošní rok se vedení firmy staví opatrně. "Snížili jsme plán z 400 milionů tržeb na 340 milionů, naše výkony z časových důvodů v objemu cca 80 milionů korun půjdou na vrub nedokončené výroby. Část výpadku v objemu 40 milionů korun se pokusíme nahradit jinými zakázkami s kratší průběžnou dobou," uvedlo vedení firmy.

Šmeral Brno navazuje v Brně na slavnou firmu Storek, která měla poblíž dnešní Křenové ulice také slévárnu a ocelárnu. Jde o jeden z posledních funkčních průmyslových areálů v historickém centru města. Zastaralý provoz slévárny skončil před třemi lety. Vzhledem k tomu, že je areál v blízkosti centra Brna, nemělo smysl do něj investovat a prakticky pouze dožil. Strojírnu ovládá prostřednictvím svých firem podnikatel Ladislav Adamec.

12.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...