1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Česká firma dodá do Bulharska kolesové rypadlo za 200 mil. Kč

Noen logoPraha - Česká společnost Noen dodá bulharské státní energetické firmě Mini Marica - Iztok kolesové rypadlo za 200 milionů korun. Smlouvu o kontraktu na obří stroj podepsali zástupci obou společností. Firma Noen to oznámila v tiskové zprávě.

"Naším cílem je navázat na tradici strojírenských dodávek z původního Československa nejen na Balkán, ale i do dalších oblastí. Poslední rypadlo z české provenience bylo do Bulharska dodáno v roce 1964, tehdy pod značkou Škoda," uvedla mluvčí společnosti Noen Kateřina Rosová.

Rypadlo je 52 metrů dlouhé, šířku má 15 metrů a výšku 14 metrů. Průměr kolesa bude činit osm metrů a jeho váha dosáhne 700 tun. Výkon stroje je navržen na 1300 m3/hod. Minimální doba práce stroje v extrémně náročných podmínkách se odhaduje na více jak 20 let.

Rypadlo by mělo již v roce 2015 pracovat na novém uhelném nalezišti v jednom z největších hnědouhelných dolů na Balkáně, kde se roční těžba pohybuje okolo 30 miliónů tun uhlí. Důl se nachází na jihovýchodě Bulharska u města Radnevo.

Společnost Noen pracuje na českém i mezinárodním trhu od roku 1997. Hlavní činností firmy je projektování a inženýring strojů a zařízení pro povrchové dobývání nerostů, transportní zařízení, zařízení pro manipulaci s materiálem a dodávky strojů a zařízení pro skládková hospodářství sypkých hmot.

13.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...