1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

CZ Loko vyrobil prototyp lokomotivy na spalovací pohon i trakční napájení

cz loko lokomotivaČeská Třebová - Společnost CZ Loko z České Třebové na Orlilckoústecku představí v tomto týdnu poprvé na veletrhu novou lokomotivu, kterou pohání spalovací motor i napájení z trakčního vedení. Do ostrého provozu bude uvedena příští rok v Itálii, uvedla firma v tiskové zprávě.

 

"Je to revoluční novinka. Věříme, že její univerzálnost a vysoká výkonnost osloví evropské zákazníky, protože v posledních desetiletích se doprava na kolejích dramaticky změnila. A právě toto duální řešení přináší řadu výhod," řekla vedoucí marketingu Irena Müllerová.

Lokomotiva DualShunter 2000 bude k vidění na veletrhu v Gdaňsku, který se koná od úterý do pátku. Dieselový motor má vysoký výkon pro tažení nákladních vlaků. Je-li to možné, lokomotiva se přepne na elektrický pohon, což eliminuje spotřebu paliva a emise. Kombinace dvou zdrojů pohonu umožňuje provoz na závislé i nezávislé trakci.

DualShunter 2000 je určený pro lehkou a středně těžkou traťovou službu a posun. První prototyp má číslo 190.001 a za sebou zkoušky v režimu Diesel a Trolej. Do ostrého provozu by lokomotiva měla být uvedena začátkem příštího roku v Itálii.

Mezi další rozvíjené ekologické projekty patří například vývoj lokomotivy na vodíkový pohon. "Zelená dohoda pro Evropu, prosazující snížení uhlíkové stopy, je pro nás velkou výzvou. Tento trend dlouhodobě sledujeme a podrobně analyzujeme výhody a nevýhody těchto nekonvenčních řešení. Bez inovativních projektů bychom se nikdy neposunuli dál,“ uvedl obchodní ředitel Jan Kutálek.

Zelené inovace jsou podle něj drahé a mají i své slepé uličky, to byl důvod, proč firma před lety opustila vývoj lokomotiv na stlačený zemní plyn, dodal Kutálek.

Firma má závod v České Třebové, provozovny a servisní střediska v Jihlavě, Letohradu, Lovosicích, Praze a Ostravě. Dceřiné společnosti má v Česku, Itálii a Polsku. Majoritní podíl v CZ Loko drží s 51 procenty předseda představenstva Josef Bárta, zbývajících 49 procent patří firmě Zeppelin CZ. Firma se zaměřuje na posunovací lokomotivy, elektrické traťové lokomotivy a speciální drážní vozidla. Vozidla vyrábí, modernizuje a opravuje. Ve fiskálním roce 2022 měla firma obrat 2,3 miliardy a vykázal ztrátu 20 milionů korun.

25.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...