1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jihostroj boduje s čerpadly paliva do vrtulníků i letadel, tržby téměř miliarda

ceske korunyVelešín - Firmě Jihostroj, která ve Velešíně vyrábí hydraulické prvky a letecké přístroje, se daří s čerpadly paliva určenými do vrtulníků i letadel. Začala také sériově vyrábět přístroje pro nadzvukový letoun, jihokorejskou stíhačku KF-21 Boramae. Letos čeká tržby 935 milionů Kč, proti plánu o deset milionů vyšší. Investuje téměř 90 milionů.

ČTK to řekl ředitel Jihostroje pro strategii a marketing Hynek Walner. Podnik má 430 zaměstnanců a hledá nové. Do dvou let chce mít tržby přes miliardu korun.

"Daří se nám třeba díky čerpadlu paliva, které nejen čerpá, ale i řídí dodávku paliva pro motory. Je poháněné bezkartáčovým elektromotorem a řízené elektronikou," uvedl ředitel. Firma ho vyvinula do vrtulníků, dává se i do letadel. Váží 2,1 kilogramu a stojí 6800 eur (asi 166.000 Kč). Podnik letos cítí ochlazení na trhu z Ameriky i západní Evropy. Do Ruska přestal po začátku války na Ukrajině dodávat. V hospodaření se to zatím neprojevuje.

Loni firmě stouply tržby o 17 procent na 841,3 milionu korun. Zisk po zdanění byl 123 milionů, o rok dřív měla firma ztrátu 163 milionů, což bylo podle společnosti kvůli změně firmy Jawa Moto z dceřiné na sesterskou společnost. Loni firma investovala 102 milionů. Export, jenž stoupl meziročně o 27 procent, se loni na obratu podílel ze 69 procent. Nejvíc firma loni vyvážela do USA, jež se na exportu podílely z 54 procent, dále do EU (25 procent) a Ruska (sedm procent). Vyplývá to z výroční zprávy. Firma hodnotí rok jako velmi úspěšný.

"Vždy jsme si zakládali na tom, že máme velmi dobrý vývoj. Investujeme do robotizace a strojů, používáme i takzvané inteligentní roboty. Intenzivně jsme investovali do energetických úspor, vytápění, fotovoltaiky, bateriového úložiště, což šetří náklady a vylepšuje výsledky," řekl Walner. Firma plánuje i další solární panely na střechy. Asi dvě třetiny tržeb přináší podniku hydraulická divize, která dodává součásti pro stavební i zemědělské stroje či nákladní auta. Letecká divize se loni na tržbách podílela čtvrtinou.

Společnost začala také sériově vyrábět přístroje pro nadzvukové letouny. Pro jihokorejskou stíhačku KF-21 Boramae vyvinula a vyrobila prototypy palivového řídícího systému pomocné energetické jednotky. Pohání systémy letadla, když nejsou v chodu hlavní motory, anebo když je potřeba letoun nastartovat. Stíhaček Boramae (česky mladý jestřáb) chtějí Korejci za 20 let vyrobit několik set. Jihostroji se rovněž daří s hydraulickými motory, jež dodává hlavně do USA a Německa. "Je to zařízení, které je poháněné vstupem tlaku hydraulické kapaliny, je na to připojený ventilátor, který je před chladičem. Šetří energii, dřív byly ventilátory poháněné elektromotorem," řekl Walner. Zmíněné motory jsou v autech, traktorech i autobusech.

Tržby za letošní leden až srpen má firma téměř 630 milionů, zisk před zdaněním 71,1 milionu.Průměrná mzda v podniku za toto období byla 48.500 Kč. Firma hledá nové zaměstnance, cílem je 440 pracovníků. "Vzhledem k tomu, že jsme na tom ekonomicky velmi dobře, zaměstnance nepropouštíme. Naopak, přijímáme. Čemu čelíme, je trend odchodů do důchodu. Demografická křivka je silnější než my, ale děláme všechno pro to, abychom ta prázdná místa zaplnili," řekl Walner.

Jihostroj má tradici od roku 1919, kdy vznikl podnik Jevan. Jihostroj je i stoprocentním společníkem v Jawa Moto.

06.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...