1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Královopolská letos plánuje tržby na stejné úrovni jako loni

Kralovopolska brno logoKuřim - Brněnská strojírna Královopolská letos plánuje tržby na zhruba stejné úrovni jako loni. Znovu by měly překročit 700 milionů korun. Nižší bude ale provozní zisk.

Měl by klesnout na zhruba 40 milionů korun, oproti 100 milionům z loňského roku. ČTK to na odborné konferenci v Kuřimi řekl Petr Babák z vedení Královopolské.

Královopolská patří k tradičním brněnským strojírnám. V roce 2013 ji ale silně zasáhla hospodářská krize. Její tehdejší ztráta 177,6 milionu korun byla nejvyšší od roku 2000. Firma prošla procesem restrukturalizace za podpory financujících bank.

Loni už ale společnost byla v zisku a stabilizovala se. Nyní pro ni pracuje kolem 460 lidí. Podle Babáka chce společnost pokračovat v úspěšném trendu z loňského roku. "Zakázky na to máme. Pro letošní rok je cíl udržet rentabilitu a obrat loňského roku," uvedl Babák. Podle něj sice firma v minulosti musela snížit počet zaměstnanců, nyní má ale vyšší efektivitu. Letos v pololetí společnost očekává obrat na úrovni 375 milionů korun. Bude tak vyšší než loňský. Provozní zisk znovu překročí 30 milionů.

Královopolská více než 60 procent svého zboží vyváží. U zbytku jde většinou o reexport. Silná je tradičně v dodávkách do zemí bývalého Sovětského svazu. "Snažíme se udržet obchodní kontakty i na Blízkém východě, i když je to poměrně riziková oblast," uvedl Babák.

Firma se v poslední době prosazuje více v dodávkách pro chemii, petrochemii a energetiku, v minulosti dominovala výroba jeřábů.

Historie Královopolské se začala psát před více než 120 lety, 19. února 1890, kdy byla do obchodního rejstříku zapsána pod názvem Brno-Královopolská strojírna Lederer & Porges. V 90. letech minulého století měla až šestimístné ztráty a hrozil jí krach. Před několika lety ale opět získala zákazníky a stabilizovala výrobu. Královopolskou a.s. ovládá její generální ředitel Miroslav Jucha. Do skupiny patří ještě KRÁLOVOPOLSKÁ STEEL, s.r.o., KRÁLOVOPOLSKÁ KOVÁRNA, s.r.o. a AB KOMPONENTY, s.r.o.

03.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...