1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KYB zdvojnásobí v Pardubicích do dvou let výrobu

KYB logoPardubice - Společnost KYB Manufacturing Czech zdvojnásobí v průmyslové zóně v Pardubicích do dvou let výrobu. Producent automobilových tlumičů staví novou halu a hodlá postupně přijmout ke 450 zaměstnancům dalších 300 lidí.

V zóně rovněž zřídí vývojové centrum, které se bude věnovat designu tlumičů. ČTK to řekl prezident firmy Robert Frank.

"Druhou halu stavíme, abychom zajistili zakázky, které máme dlouhodobě nasmlouvané. V automobilovém průmyslu se plánuje na pět až devět let dopředu, kdy se mění facelifty automobilů," uvedl Frank.

Společnost, která je součástí japonského koncernu KYB, vyrábí 3,2 milionu tlumičů ročně. V roce 2015 by produkce měla stoupnout na 6,5 milionu dílů za rok. Závod bude mít i nadále rezervy pro další rozvoj, jeho roční kapacita se zvýší na 10,5 milionu tlumičů.

"Spíš vyrábíme tlumiče do menších vozů. Trend malých aut ještě pořád pokračuje, menší auta táhnou. Další projekty jsou zaměřené na německé zákazníky a střední třídu automobilů," řekl Frank.

Pardubická KYB dodává do automobilek Nissan ve Velké Británii a Rusku, Toyota ve Francii, TPCA v České republice, Renault ve Francii a Slovinsku, Daimler v Německu. Obecně v celém koncernu přímé dodávky míří do automobilových závodů zhruba ze 60 až 65 procent, zbytek tvoří náhradní díly, které jsou pro vozidla přibližně od 70. let do současnosti.

"Děláme i náhradní díly pro současné vozy českého výrobce, kde bychom rádi dodávali i na přímo. Je to jeden z mezníků, kterého bychom rádi dosáhli. Koncern nyní vyrábí okolo 160 typů tlumičů. Neobsáhne všechny automobily, ale v Evropě má celkem velké zastoupení. Podle průzkumu každý pátý tlumič v autě na světě je od KYB," řekl Frank.

Druhá výrobní hala o rozměrech přibližně 27.000 metrů čtverečních se začala v průmyslové zóně stavět v březnu a stavební práce by měly skončit na podzim. Hala se postupně osadí výrobními linkami a dalšími technologiemi, zbudují se kanceláře a technické zázemí. Od roku 2011 do 2016 tak KYB v Pardubicích investuje 1,6 miliardy korun.

"Investice jsme zahájili už v roce 2011, kdy jsme rozšířili stávající halu. Teď investujeme 900 milionů do haly a vybavení. Další půl miliardy půjde na projekty po roce 2015," řekl Frank.

S investicemi vzroste i počet zaměstnanců. Do expanze podnik zaměstnával 410 lidí, teď jich má 450. Letos ještě dalších pět desítek pracovníků přijme a zhruba do roku 2016 by měl zaměstnávat asi 750 lidí. "Fluktuace stálých zaměstnanců je u nás od roku 2008 pod dvěma procenty, u agenturních pracovníků je do šesti procent. Průměrná fluktuace v tuzemsku je přitom osm procent," řekl Frank.

Šéf firmy konstatuje, že je dlouhodobě komplikované sehnat na trhu práce dostatek lidí. Podnik proto musí lidem dávat víc peněz než firmy v průmyslové zóně, které se také zaměřují na automobilový průmysl. "Podle našeho průzkumu jsou mzdy u nás o 20 procent vyšší," dodal Frank.

Kromě výroby by se závod měl věnovat i designu autosoučástek, který se dosud připravuje v Japonsku a ve Španělsku. Vzhled tlumičů se po čase mění, stejně jako se upravují interiéry i karosérie vozidel. Trendem je všechny díly odlehčovat.

"Rádi bychom se věnovali i fajnovější práci, za dva roky bychom mohli mít vybavenou testovací laboratoř," řekl Frank.

Koncern KYB nedávno investoval 200 milionů korun také v Chrudimi. Nově založená společnost KYB CHITA Manufacturing Europe vyrábí vinuté pružiny do tlumičů a zatím v ní pracuje několik desítek lidí. Má na starosti dodávky do centrálního skladu v Evropě. V průmyslové zóně má podnik zamluvené další pozemky pro budoucí rozvoj.

19.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...