1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lutínskému výrobci čerpadel Edwards loni klesly tržby i zisk

Edwards logoLutín - Výrobci vakuových a tlakových čerpadel Edwards v Lutíně na Olomoucku loni kvůli změnám v distribuci produkce klesly tržby meziročně o 25 procent na 4,41 miliardy korun z 5,917 miliardy korun v roce 2020. Zisk lutínské továrny se v roce 2021 snížil o necelou pětinu na 322,2 milionu z předloňských 397 milionů korun.

ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Edwards, která patří do švédské skupiny Atlas Copco.

"V souvislosti s přesunem distribučních aktivit došlo meziročně k poklesu tržeb o 25 procent. Po očištění tohoto strukturálního vlivu se společnosti podařilo i v roce 2021 zachovat růst tržeb meziročně o tři procenta, a to i přes velmi složité podmínky způsobené globální pandemií," stojí ve výroční zprávě. Nižší zisk vedení společnosti Edwards přičetlo zejména poklesu tržeb, rostoucím cenám komodit, vyšším nákladům, růstu cen energií i mezd.

"Společnost zaznamenala významný nárůst příchodu nových zakázek napříč celým výrobním sortimentem, který si vyžádal navýšení výrobních kapacit v oblasti technologií i lidských zdrojů," uvedlo vedení společnosti Edwards. Lutínský podnik v roce 2021 většinu své produkce vakuových a tlakových čerpadel vyvezl do zahraničí.

Společnost Edwards v posledních letech těží z převedení výroby z Velké Británie do Česka i rostoucí poptávky. Produkce společnosti Edwards se v roce 2019 dál zvýšila i díky přesunu výrobní linky ze sesterského závodu v Kolíně nad Rýnem. Lutínský závod nyní všechny své kapacity soustředí na produkci moderních typů vývěv s vysokou přidanou hodnotou, které nacházejí uplatnění především ve vědeckých a výzkumných aplikacích. Podnik loni zaměstnával v průměru 461 lidí.

Mezinárodní skupina Edwards byla v roce 2014 začleněna do švédského strojírenského konglomerátu Atlas Copco, který má výrobní závody ve více než 20 zemích a zákazníky ve 180 státech. Skupina celosvětově zaměstnává zhruba 44.000 lidí.

26.05.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...