1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Minerva Boskovice zvýšila tržby i zisk zhruba o čtvrtinu, zisk na 102 milionů Kč

Minerva Boskovice buildingBoskovice  - Výrobce šicích strojů Minerva Boskovice v loňském roce zvýšil svůj čistý obrat o 24 procent na celkových 1,52 miliardy korun, čistý zisk společnosti loni vzrostl o 25 procent na 102 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné na jejích webových stránkách.

 

Důvodem hospodářského růstu společnosti je podle vyjádření vedení firmy ve výroční zprávě rostoucí poptávka po šicích strojích ve srovnání s rokem 2021. "V rámci koncernu došlo k nárůstu poptávky o 15 procent a k naplnění objednávek od zákazníků na osm měsíců dopředu. S takovou mimořádnou situací se firma nesetkala více než 20 let. Zvýšené poptávce zákazníků na stroje a náhradní díly bylo nutné přizpůsobit optimalizaci výrobních a technologických procesů," uvedlo vedení firmy.

Minerva tak přijala nové zaměstnance, pokračovala v nepřetržitém provozu, zvýšila směnnost a zajistila si externí spolupráci na výrobu dílců. I přes tato opatření se prodloužily dodací lhůty nástrojů i náhradních dílů, zejména kvůli opožděným dodávkám materiálu pro výrobu a různých zejména elektrických komponent od externích dodavatelů.

Společnost v roce 2022 prodala 24.432 strojů, což ve srovnání s rokem 2021 přestavuje nárůst o 15,5 procenta.

S navýšením výroby musela firma zvýšit i počet zaměstnanců, vzhledem k tomu, že na trhu práce chybějí potřebné profese, jako jsou například frézaři, brusiči, zámečníci nebo CNC operátoři, musí nové pracovníky, kteří nejsou v oboru vyučení, déle zaškolovat. Počet zaměstnanců vzrostl ze 628 v roce 2021 na 714 v roce 2022.

Hlavní výrobní program Minervy se zaměřuje na průmyslové šicí stroje pro automobilovou výrobu, kde slouží k šití autopotahů, ale také pro výrobu obuvi nebo galanterie. Naprostou většinu svých strojů, 89 procent loňské produkce, prodala boskovická Minerva prostřednictvím své mateřské společnosti Dürkopp Adler Bielefeld.

Podnik Minerva vznikl v roce 1881 ve Vídni. Později se přesunul do Opavy a od roku 1938 sídlí v Boskovicích. Více než devadesátiprocentní podíl ve firmě drží německá společnost Dürkopp Adler.

10.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...