1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Papcel Litovel se chce podílet na stavbě nových papíren

Papcel buildingLitovel - Společnost Papcel z Litovle na Olomoucku, která je předním tuzemským výrobcem strojů a zařízení pro papírenský průmysl, se chce v následujících letech v zahraničí podílet také na stavbě nových papírenských provozů.

Vedení Papcelu už začalo mapovat plány investorů, kterým hodlá nabídnout nejen pomoc s přípravou projektů, ale i majetkovou spoluúčast při stavbě papíren. ČTK to řekl generální ředitel a majitel Papcelu David Dostál. Novou papírnu chce Papcel postavit například v Íránu.

Mnozí výrobci kartonů a vlnitých lepenek podle Dostála začali uvažovat o investici do nových papírenských provozů, protože nákup obalových papírů nyní tvoří 50 procent celkových nákladů na jejich výrobu. Kartonážky by si tak zajistily vlastní zásobování základní surovinou, stabilizovaly její cenu a snížily závislost na dodavatelích papírů, jejichž produkce má proměnlivou kvalitu.

"Nákupní cena papíru je rovněž vysoce ovlivněna dopravními náklady. Většina firem provozující vlastní zvlňovací a výsekové stroje nyní proto řeší investice do zajištění vlastní výroby papíru a výrobní nezávislosti," upozornil Dostál.

Společnost Papcel investorům z řad výrobců kartonů a vlnitých lepenek nabídla finanční či materiální vklad do společného podniku, který papírnu postaví. Vedení Papcelu má nyní v hledáčku například Írán. "Chceme v Íránu investovat a vytvořit společný podnik s místními firmami," podotkl Dostál. Papcel už do Íránu papírenské technologie dodával, avšak v posledních dvou letech export zastavil.

Společnost Papcel loni zvýšila tržby meziročně o dvě procenta na rekordních 870 milionů korun z 853 milionů o rok dřív. Více než 70 procent tržeb loni Papcel získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo opět Rusko, za kterým následovalo Bělorusko. Největšími projekty loňského roku byla rekonstrukce papírenského stroje v ruské Penze a dodávky papírenských zařízení do Turecka a Egypta.

V závěru roku 2013 Papcel zahájil dodávku prvních strojů pro nový papírenský závod v Bělorusku. Zakázka na stavbu a vybavení závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,88 miliardy korun), kterou Papcel předloni na podzim získal od běloruského papírenského koncernu Zavod Gazetnoj Bumagi Šklov, bude dokončena v roce 2015.

Podnik Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií.

25.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...