1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňský Doosan exportuje své turbíny z 90 procent do desítek zemí světa

Doosan Skoda Power logoPlzeň - Plzeňský Doosan Škoda Power, významný světový výrobce turbín, dodává v posledních dvou letech nová turbosoustrojí až z 90 procent do zahraničí, a to do desítek zemí světa. Loňské tržby přesáhly čtyři miliardy korun, letos i příští rok očekává nárůst asi o 15 procent.

Podíl západní Evropy na exportu je kolem 60 procent. ČTK to řekl provozní ředitel Daniel Procházka.

Letos se podnik poprvé prosadil v Thajsku a dále v Japonsku, což je teritorium se silnými lokálními výrobci. Jako prestižní považuje také dodávky na korejský ostrov Čedža a na ostrov Guam v Mikronésii. "Dále máme kontrakty v Německu, Mosambiku, Velké Británii, Polsku, Francii, hodně projektů v Saúdské Arábii, Izraeli, Réunionu a další. Do Koreje nabízíme projekty na zdroje na biomasu a menší paroplynové elektrárny," uvedl Procházka. Dalšími teritorii jsou Austrálie, Mexiko, Střední východ a Jižní Amerika.

Podniku se nejvíc daří tam, kde má jako zákazníky tzv. EPC kontraktory, tedy silné generální dodavatele, kteří jdou se svými projekty do dalších zemí. Jde hlavně o korejské skupiny - s korporacemi Hyundai staví například v Kolumbii a Uruguayi, se Samsungem v Saúdské Arábii a další projekty má s firmou Lotte a se španělskými, italskými a řeckými EPC skupinami.

U nových projektů se teď nejvíc soustředí na biomasu, komunální odpad a podílí se na zprovoznění velkých solárních zdrojů. Od podpisu kontraktu po uvedení do provozu, což trvá dva až tři roky, má nyní zhruba 40 projektů, ročně podepisuje 15 až 20 nových zakázek.

"Za posledních pět let zpátky máme výrazné úspěchy ve Velké Británii, kde je boom spaloven odpadu, a to většího výkonu, než jaké máme ve střední Evropě. Běží tam osm projektů spaloven mezi 50 až 100 megawatty, ale referencí tam máme víc," řekl Procházka. Podnik staví největší spalovnu odpadu na světě v Dubaji s výkonem 250 MW, která zužitkuje miliony tun odpadků ročně, v Anglii pak elektrárnu na biomasu o výkonu 300 MW.

Kromě alternativních paliv podepsal letos kontrakt na dodávku velké 200MW turbíny pro paroplynovou elektrárnu v Mosambiku, prosazuje se v Mexiku. "Z pohledu trhu západní Evropy je aktuálně spousta projektů na biomasu a odpad, ale z celosvětového hlediska to neznamená, že paroplynové elektrárny skončily," uvedl Procházka. Loni dodal podnik do těchto zdrojů dvě turbíny.

Velký potenciál v modernizaci a ve zvyšování účinnosti vidí v Indii, kde jsou vysoké počty turbín vyrobených tam pod licencí dodavatelů z Evropy nebo z Ruska. Plzeňský Doosan tam má dceřinou společnost se 40 místními projektanty, konstruktéry a obchodníky a dále výrobní partnery, kteří mu dodávají díly, jako jsou opracovaná turbínová tělesa ve velmi dobré kvalitě.

Doosan Škoda Power nenabízí své turbíny do Číny, která má silně chráněný trh a je problém se tam prosadit. "Ale něco jiného je, když čínská EPC skupina dodává díky dobré ceně do jiné země, kde si ale zákazník přeje sofistikovanou parní turbínu z Evropy," uvedl Procházka. Podnik vyškrtl ze seznamu zemí Rusko, kde měl na počátku tohoto roku nasmlouvané dva projekty, dohromady za miliardu korun. Podle Procházky je paradoxem, že se tam firma snažila prosadit řadu let, a když se jí začalo dařit, tak Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Plzeňský podnik si s mateřským Doosanem rozdělil výrobu turbín podle výkonu. Z Plzně jdou zařízení do 350 MW bez ohledu na teritorium zákazníka a všechny turbíny pro jaderné zdroje v ČR. Stroje nad 400 MW se vyrábí v Koreji podle škodováckého designu.

08.12.2022 Zdroj: ČTK

 

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...