1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňský Doosan otevře v továrně modernizované centrum odborného výcviku

doosan škodaPlzeň - Plzeňský Doosan Škoda Power, významný výrobce turbín, otevře 11. září v továrně modernizované centrum odborného výcviku pro desítky žáků. Spolu s plzeňskou Střední průmyslovou školou strojnickou (SPŠS) a krajem bude podporovat nábor žáků do technických oborů.

Vybraným budoucím strojním mechanikům, obráběčům kovů, mechanikům strojů a zařízení a mechanikům-seřizovačům poskytne odbornou výuku v praxi. Budou tam mít moderní technické a strojní vybavení, zázemí a odbornou učebnu. ČTK to řekla Jarmila Konopová, ředitelka SPŠS, jedné z největších škol v kraji.

"Už prvního školního dne začne na chodbě průmyslové školy fungovat relaxační zóna, která přispěje k rozvoji výuky strojírenství, silného oboru regionu. Bude otevřená celý rok i v dalších letech. Zřídil ji Doosan, bude pro všechny žáky v kraji," řekla vedoucí krajského odboru školství Jaroslava Havlíčková. Její součástí bude informační kanál pro žáky a rodiče. Zjistí tam informace o centru odborného výcviku, o stipendijním programu Doosanu, nabídky stáží i příběhy úspěšných absolventů školy.

Doosan podle personálního šéfa Richarda Kabudě vítá přímou spolupráci se středními průmyslovými školami v Plzni. "Uděláme společně maximum pro další popularizaci vybraných technických oborů," řekl. Absolventům centra odborného výcviku může firma nabídnout práci na zakázkách v desítkách zemí a umožní jim kontinuální vzdělávání.

"Spolupráci je nutné zaměřit už na nábor žáků do oborů, které budou mít perspektivu. Jejich obsah a zaměření je přizpůsobován požadavkům zaměstnavatelů a dlouhodobým trendům souvisejících s automatizací a robotizací," řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj bude plzeňský Doosan první autorizovanou osobou v ČR pro profesní kvalifikaci "montér točivých strojů", definované Národní soustavou kvalifikací. Požádal o autorizaci ministerstvo průmyslu a poté bude zkoušet uchazeče a zájemce o zaměstnání.

"Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje technické vzdělávání a motivuje žáky ke studiu techniky. Chceme také navyšovat zapojení odborníků z praxe do vzdělávání. Tady máme omezené možnosti v jejich odměňování a z toho plynoucího zájmu jejich zapojení," řekl náměstek hejtmana Vladimír Kroc (ANO). SPŠS získala dotaci z programu Motivace pro technické vzdělávání, díky němuž pořádá kroužky pro žáky základních škol v oborech objektového programování, počítačové grafiky a 3D tisku. Žáci SPŠS při nástupu do prvních ročníků technických oborů dostávají kufříky se sadou nářadí a mohou čerpat 500 Kč měsíčně na ubytování.

04.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...