1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Růst cen energií začíná výrazně zhoršovat výsledky společnosti Kovolis Hedvikov

Kovolis Hedvikov 16Třemošnice - Rostoucí ceny energií začínají výrazně zhoršovat výsledky společnosti Kovolis Hedvikov, která se zaměřuje na výrobu a obrábění hliníkových odlitků především pro automobilový průmysl.

Na letošní rok měla podle účetní závěrky na konci března zajištěno 68 procent spotřeby elektřiny a 82 procent spotřeby plynu, nyní už je ale musí nakupovat za spotové ceny. Příští rok by se mohla situace ještě výrazně zhoršit, řekl ČTK místopředseda představenstva Miloslav Pavlas starší.

"Nárůst víceméně spolyká veškerý provozní zisk, takže z hlediska provozu je nebezpečí, že se do konce roku dostaneme do minusu. Příští rok máme celý otevřený a čekáme, jak se projeví přísliby vlády a řešení pro velké podniky," uvedl Pavlas. Dosavadní návrhy ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) považuje za nedostatečné.

Kovolis zatím žádný kontrakt na dodávky energií na příští rok neuzavřel. "Bohužel jsme trochu propásli správný okamžik a od té doby to stále rostlo. Navíc v oboru automotive nemůžeme zvýšení cen přenášet na zákazníka. Nárůst je ale extrémní, desetinsobný ve srovnání s cenami před rokem," řekl Pavlas. Při současných cenách by tak firma měla příští rok náklady na energie vyšší asi o 240 milionů korun, což by ji i při tržbách kolem 1,7 miliardy korun přivedlo do ztráty.

Výroba společnosti je vysoce energeticky náročná, kromě slévárny hliníku má velké nároky také obrábění odlitků. Příkon elektřiny dosahuje téměř dvou megawattů, vyrábí se 24 hodin denně. Plyn se využívá k tavení hliníku, kterého se měsíčně zpracuje asi 2000 tun. Standardně připadalo na energie z celkových nákladů osm procent, příští rok zřejmě podíl přesáhne 20 procent.

Měsíční náklady na energie v první polovině roku dosahovaly více než deseti milionů korun, v druhé polovině narostly až na dvojnásobek. "Letos budeme generovat odhaduji minus 40 až 50 milionů korun, příští rok to bude více než minus 200 milionů," řekl Pavlas. Upozorňuje na to, že firma nemůžeme tavicí pece krátkodobě úplně vypnout, ale musí je temperovat pro budoucí použití.

Kovolis Hedvikov vyrábí hliníkové odlitky především pro osobní a nákladní automobily. Vyrábí například díly pro brzdové systémy, turbodmychadla nebo posilovače řízení. Asi desetina tržeb pochází z výroby nástrojů. V účetním období od 1. dubna 2021 do 31. března 2022 čistého zisku 62 milionů korun při tržbách za prodej výrobků a služeb 1,619 miliardy korun.

12.10.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...