1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Electric dodá do Číny pohony a motory metra za 1,1 mld. Kč

Skoda PlzenPlzeň - Plzeňská Škoda Electric dodá do sedmimilionového čínského města Su-čou elektrické pohony a motory pro 40 souprav metra. Jde o kontrakt za více než 1,1 miliardy korun, který firma podepsala na začátku března.

První soupravy budou sloužit na nové lince číslo 4 už příští rok, hlavní dodávky se ale odehrají v letech 2015 a 2016, řekl ČTK generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek.

V Su-čou má Škoda Electric už čtvrtým rokem výrobní základnu česko-čínské firmy Škoda Kingway Electric, což je společný podnik plzeňských strojíren s místní firmou Kingway Transportation. Se 150 zaměstnanci vyrábí kompletní trakční pohony a motory a další zařízení.

Pro Škodovku jde o třetí kontrakt pro Su-čou. "Podíleli jsme se už na dodávkách kompletních výzbrojí vozů metra pro linku číslo 2; dodali jsme zařízení pro 23 pětivozových souprav. Šlo o první průlomový kontrakt na čínském trhu v novodobé historii Škodovky," vysvětlil Šilhánek. Soupravy slouží v provozu s cestujícími od přelomu roku. Následně se Su-čou rozhodlo prodloužit trasu metra a Škoda Electric vyhrála loni na podzim tendr na dodávku dalších 17 kompletních výzbrojí pětivozových souprav. "První sady už jsou dokončené," dodal ředitel.

Aktuální dodávka pro 40 souprav metra má jiný technický koncept než předchozí série. "Soupravy budou delší, šestivozové, což přináší řadu významných technických úprav. Také to ale dokladuje neustálý růst, který v Číně probíhá. Je potřeba přepravit více cestujících, a proto se prodlužují nejen soupravy metra, ale zvětšují se například i nástupiště stanic," uvedl Jaromír Hájek z divize Pohony. Všechny tři kontrakty přinesou Škodě Electric zhruba dvě miliardy korun.

Škoda usiluje v Číně o další zakázky. V Su-čou se plánuje výstavba dalších linek metra, podobně jako v jiných velkoměstech. Díky pozitivním referencím na kvalitu a spolehlivost škodováckého zařízení v soupravách metra, které už jsou v provozu, zaznamenává podnik zájem také z dalších měst. "Čína je dynamicky se rozvíjejícím trhem, kde uspěje pouze špičková technologie. Naše pozornost se obrací i na projekty z oblasti železniční dopravy a tramvajových systémů, které také zažívají velký boom, hlavně díky rychlejší realizaci za výrazně nižší náklady," dodal Šilhánek.

Mateřská Škoda Transportation podepsala loni v červnu kontrakt s firmou CSR Sifang z třímilionovém města Čching-tao na východě Číny. Poskytla jí desetiletou licenci k technologiím na výrobu až 400 tramvají Škoda ForCity (15T), které jezdí v Praze. Hodnota zakázky může dosáhnout až pěti miliard korun. První prototyp, vyrobený nedávno v Číně, už tam jezdí a CSR už začala vozidlo nabízet na tamním trhu.

18.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...