1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Power dodá do Berlína strojovnu s turbínou za stovky mil.Kč

Skoda JS workersPlzeň - Doosan Škoda Power dodá do Německa strojovnu s parní turbínou za stovky milionů korun.

Plzeňské strojírny se tak budou podílet na stavbě paroplynové elektrárny Lichterfelde v Berlíně, která bude vedle elektřiny pro hlavní distribuční firmy v Berlíně dodávat také teplo pro vytápění města, uvedla firma v tiskové zprávě. Pro plzeňského výrobce je to od roku 2006 už o pátý kontrakt, který získal na velmi náročném německém trhu. V oboru paroplynových elektráren se tam Škodovka prosadila vůbec poprvé.

Kontrakt uzavřela Škoda se španělskou firmou Iberdrola, která je hlavním dodavatelem stavby elektrárny. "Škoda Power dodá parní turbínu Škoda 116 MW včetně dalšího zařízení strojovny, tedy generátoru, kondenzátoru, ohříváků a technické pomoci při montáži," uvedla firma. Uvedení elektrárny do provozu je plánováno na konec roku 2016.

Elektrárna Lichterfelde provozuje od roku 1972 parní turbíny o celkovém výkonu 432 megawattů, určené pro výrobu tepla. Nová část elektrárny bude mít celkový elektrický výkon 300 MW včetně 116 megawattů z parní turbíny Škoda. Nově instalovaný tepelný výkon bude 230 megawattů. Vlastníkem a provozovatelem energetického zdroje je firma Vattenfall.

Dodávka pro Lichterfelde je od roku 2006 pátým projektem plzeňských strojíren v Německu. V předchozích letech na tento trh dodala parní turbíny pro spalovnu biomasy Emlichheim (23 MW) a pro spalovny komunálního odpadu EVI Europark (60 MW) a Hoechst (86 MW) a také průmyslovou turbínu 45 MW pro papírnu Stendal.

Doosan Škoda Power předloni utržil 8,1 miliardy Kč. Podnik s 1300 pracovníky, který koupil jihokorejský Doosan před čtyřmi lety, je jedním z pěti hlavních světových výrobců turbín. Do roku 2017 se chce dostat na 15 miliard korun ročních tržeb.

19.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...