1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Transportation posílila v Číně dohodou s firmou CSR Sifang

Skoda PlzenPlzeň - Škoda Transportation podepsala s čínským výrobcem vlaků a vozů metra CSR Sifang memorandum o strategické spolupráci v obchodu i výrobě.

Kooperace bude využívat vozidla z portfolia obou firem a jejich dodavatelské řetězce, řekl ČTK po podpisu ředitel rozvoje obchodu plzeňské skupiny Petr Vízdal. Škodovka podle něj tímto krokem na čínském trhu výrazně posiluje a získává především jedinečnou možnost získat rozsáhlé obchodní příležitosti v Číně.

"Na čínském trhnu nelze prorazit bez silného domácího partnera a my jsme ho ve společnosti CSR Sifang našli. Loni naše firmy podepsaly kontrakt na poskytnutí licence k technologiím na výrobu (škodováckých) tramvají ForCity Alfa. V příštích letech se v Číně předpokládá rozvoj systémů využívajících catenary free technologie (tramvaje mohou díky bateriovému pohonu zajet do oblastí, kde není trolej a fungují i při poruše vedení), které už jsme úspěšně otestovali na tramvajích a CSR Sifang o ně má velký zájem," řekl šéf představenstva Škody Tomáš Krsek.

Licenci Škoda Transportation poskytla na deset let na výrobu až 400 vozů, hodnota zakázky může být až pět miliard korun. "Prodej licence potvrdil, že naše tramvaj, která jezdí rovněž v Praze a Rize, patří mezi technologickou špičku," řekl Vízdal. CSR Sifang, která sídlí v třímilionovém městě Quingdao (Čching-tao) na východě Číny, vyrobila v březnu prototyp vozu a začíná ho nabízet na tamním trhu. "V Číně je více než 160 měst s minimálně jedním milionem obyvatel, které plánují velké investice do infrastruktury," dodal. Škodováci loni i letos proškolí v Plzni stovky čínských odborníků.

"Spolupráce Škody a CSR má strategickou důležitost, stejně jako mezi městy Plzní a Quingdao, která mají hodně společného. Kooperaci chceme zesílit. Naše provincie má velký potenciál pro uplatnění vašich produktů," řekl dnes v Plzni zástupce města Čching-tao Li Qun. Díky tom, že velká čínská města budou zavádět "ekologicky přátelskou" dopravu, je tam podle něj obrovská možnost výměny autobusů za tramvaje.

"Připravit tramvajový projekt včetně infrastruktury není tak jednoduché. Předpokládáme, že letos budou vypsána dvě tři výběrová řízení v Quingdau a okolí," uvedl Vízdal. Nevyloučil možnost dodávek škodováckých trolejbusů do Číny. "Memorandum je spíše otázkou spolupráce také v jiných produktech než v tramvajích. Budeme si vyměňovat informace o svých dodavatelských řetězcích, což určitě využijeme," řekl.

CSR Sifang, klíčová firma strojírenského gigantu CSR Corporation Limited, se zaměřuje na výrobu vysokorychlostních a příměstských vlaků i vozů metra. Má špičkově vybavený areál o rozloze 1,34 milionu m2. Nejnovější generace jejích vysokorychlostních elektrických vlaků vytvořila světový rychlostní rekord na trati s běžným provozem.

13.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...