1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slováckým strojírnám loni vzrostly tržby, zisk však měly meziročně nižší

machinery 1Uherský Brod - Slovácké strojírny z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku utržily loni z prodeje výrobků, služeb a zboží téměř 1,190 miliardy korun. Meziročně to bylo zhruba o 137,4 milionu korun více. Společnost zaznamenala čistý zisk přibližně 3,7 milionu korun, v roce 2021 byl o 9,6 milionu korun vyšší.

ČTK to zjistila z výroční zprávy podniku založené ve Sbírce listin.

Podle předsedy správní rady firmy a generálního ředitele Jiřího Rosenfelda způsobilo loňský nárůst tržeb zejména zvýšení cen vstupů, především cen materiálů a energií, které se částečně promítly do cen výstupů. "Dalším faktorem, který ovlivnil výši obratu a realizaci přidané hodnoty, jsou práce na šesti vývojových projektech dotovaných z fondů EU," uvedl Rosenfeld.

Částkou téměř 286,4 milionu korun se na loňských tržbách firmy podílely dodávky elektrovýzbroje. Přes 151,7 milionu korun utržila za zboží, dalších více než 94 milionů korun za vysokozdvižné vozíky a plošiny a přes 90,6 milionu korun činily tržby za obráběcí stroje a náhradní díly. Ze služeb měli zákazníci největší zájem o pronájmy a prodej energií, firma za ně utržila více než 74,6 milionu korun. Tržby téměř za 72,1 milionu korun zaznamenala zásluhou galvanického pokovování.

Strojírny loni dodaly své výrobky, služby a zboží kromě tuzemska do 25 zemí. Tržby z domácího trhu představovaly 21,9 procenta celkového obratu výrobků. Ze zahraničních trhů byl podnik nejaktivnější v Německu, Itálii a Nizozemsku. "Nejvýznamnějším zákazníkem byla společnost, která odebírá elektrovýzbroj a její podíl na celkových tržbách je 19,1 procenta," uvedl Rosenfeld.

Společnost v roce 2022 bez započtení dotací investovala do pořízení, modernizace a rekonstrukce dlouhodobého majetku zhruba 132 milionů korun, o rok dříve to bylo 40,7 milionu korun. Pro Slovácké strojírny pracovalo loni v průměru 561 kmenových zaměstnanců, o 48 méně než v předcházejícím roce. "V roce 2022 pracovalo ve společnosti průměrně 87 zahraničních pracovníků," uvedl generální ředitel. Průměrná měsíční mzda ve firmě meziročně vzrostla o 2444 korun na 31.810 korun.

Pro letošní rok předpokládaly strojírny dosažení tržeb za výrobky, služby a zboží v rozmezí 1,2 až 1,3 miliardy korun. Provozní zisk by se měl podle odhadů vedení firmy pohybovat v rozmezí 50 až 80 milionů korun. Na investice hodlala společnost letos uvolnit zhruba 311 milionů korun bez započtení dotací. "V převážné míře půjde o investice spolufinancované z fondů EU," uvedl Rosenfeld.

Strojírny v Uherském Brodě vznikly v roce 1951. V roce 1992 byly privatizovány. Podle výroční zprávy za rok 2022 měly v akciové společnosti více než pět procent základního kapitálu a hlasovacích práv kyperské firmy Macfan Enterprises Limited a Farraday Investments Limited a také předseda představenstva Rosenfeld. Společnost má centrálu a hlavní sídlo v Uherském Brodě a provozovny v Zábřehu a Postřelmově na Šumpersku, v Čelákovicích v okrese Praha-východ a v Mostě.

16.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...