1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Společnosti Krnovské opravny a strojírny loni stoupl zisk skoro o polovinu

Krnovske strojirny 19Krnov - Společnost Krnovské opravny a strojírny (KOS) z Krnova na Bruntálsku loni utržila za prodej výrobků a služeb 729 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2021 byly tržby o 8,6 milionu nižší. Čistý zisk podniku meziročně stoupl o 6,9 milionu, tedy více než o 46 procent, na 21,8 milionu korun.

Hospodaření firmy negativně ovlivňovaly dopady válečného konfliktu na Ukrajině, především nárůst cen energií a surovin a přerušení dodavatelských řetězců. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

"Bohužel i v roce 2022 se společnost nevyhnula negativním globálním vlivům. Po dvou letech, které dominantně ovlivňovala pandemie covidu-19, se od prvního čtvrtletí roku začaly projevovat negativní důsledky ruské invaze na Ukrajinu," uvedl jednatel společnosti Ondřej Bezruč.

V první řadě to podle něj ovlivnilo projekt, v němž chtěl podnik nabrat více než 20 ukrajinských zaměstnanců. "Symbolicky v den ruské invaze dorazil do Krnova autobus s prvními šesti vybranými pracovníky, kteří bohužel z výše zmíněných důvodů byli posledními, které jsme v rámci tohoto programu přivedli do KOS," uvedl Bezruč. Dalšími důsledky byly podle něj pokračující enormní růst cen energií i materiálů, včetně omezené dostupnosti či prodloužení dodacích lhůt.

"I přes uvedené nepříznivé faktory se podařilo i v roce 2022 zajistit celkový kladný provozní hospodářský výsledek a také hospodářský výsledek a zároveň překročit plánované hodnoty provozního hospodářského výsledku," uvedl jednatel. Provozní zisk firmy činil loni 28,1 milionu korun, o rok dříve to bylo 11,6 milionu.

KOS vyrábějí a kompletují tramvaje, druhou výrobní oblastí je tradiční strojírenská výroba dílů, součástí a měřidel pro kolejová vozidla či svařenců. Rovněž modernizují a rekonstruují všechny typy kolejových vozidel, osobní, nákladní i speciální vagony. Podnik má téměř 400 zaměstnanců.

V dominantní oblasti výroby tramvají loni firma dodávala vozidla například dopravním podnikům v Brně, Olomouci a Praze. V oblasti rekonstrukcí KOS opravovaly osobní vozy především pro České dráhy a v menším rozsahu i pro RegioJet nebo Správu Ústecké dráhy. Podnik opravoval také speciální protidrogový propagační vlak nebo tendr parní lokomotivy pro klub historických drážních vozidel.

21.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...