1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Strojírenskému koncernu ZKL klesly loni tržby i zisk, náklady rostly

decline 1Brno - Strojírenskému koncernu ZKL, který vyrábí velkorozměrová ložiska, loni meziročně klesly tržby o 3,5 procenta na 1,3 miliardy korun. Zisk před zdaněním (EBITDA) klesl o 1,2 procenta na 188 milionů korun ze 190 milionů o rok dříve. Zisk po zdanění ale koncernu klesl o 17 procent na 82,3 milionu korun.

Vyplývá to z konsolidované výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

"Z hlediska obchodních aktivit byl rok velmi náročný, a to především v důsledku negativních vlivů vyvolaných válečným konfliktem na Ukrajině a související energetickou krizí. Zvýšení cen materiálu, energií a nákladů na logistiku způsobily omezení dodávek do 'větrného programu'. Zde jsme registrovali pokles o 70 procent vůči minulému roku a bohužel už nyní víme, že daný projekt je i v roce 2023 z hlediska tržeb v poklesu," uvedl předseda představenstva Jiří Prášil.

Pokles se firmě podařilo vyvážit novými projekty v železničním programu a významným zvýšením tržeb v Turecku, kde ZKL získalo nové zákazníky z prvovýroby převodovek a v energetice.

Koncern ZKL tvoří závody ZKL Brno, ZKL Klášterec nad Ohří, ZKL Bearings CZ, ZKL Výzkum a vývoj, ZKL Tech -Tools a ZKL Reality. Má obchodní zastoupení v Argentině, Číně, Indii, Německu, na Ukrajině a v Turecku. V roce 2022 pro ZKL pracovalo v průměru 528 lidí, což bylo o sedm méně než v roce 2021.

ZKL je největším výrobcem velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě. Více než 80 procent produkce vyváží, a to do sedmi desítek zemí. Koncern vznikl integrací českého ložiskového průmyslu s více než sedmdesátiletou tradicí zajišťujícího výzkum, vývoj, výrobu a prodej ložisek ZKL.

06.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...