1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Strojírna Královopolská přestála energetickou krizi i díky úsporným opatřením

Kralovopolska brno logoBrno - Omezení využívaných prostor pro výrobu i administrativu, využití prázdných budov jako komerčních skladů i využití spotových cen energií namísto stálého tarifu pomohly brněnské strojírně Královopolská přestát energetickou krizi uplynulých dvou let.

Rok 2022 firma ukončila se ziskem, i výsledek za rok 2023 bude kladný, řekl ČTK majitel a generální ředitel firmy Miroslav Jucha.

"Před vypuknutím války na Ukrajině jsme měli nejúspěšnější rok v získávání zakázek na východním trhu. Pak ale přišel konflikt a s ním spojené sankce. I když se našich výrobků netýkaly, situace se nesmírně zkomplikovala. Ne všechny zakázky se podařilo uskutečnit," řekl Jucha.

Hospodaření v roce 2022 zakončila Královopolská šest milionů v zisku, což bylo meziročně o 67 procent méně, tržby se snížily o 32 procent. Firma začala aktivně hledat další obchodní příležitosti na evropském trhu. Do letošního roku vstupovala se zakázkovou naplněností na 80 až 90 procent. "I s ohledem na ne zcela příznivou situaci ve strojírenství předpokládáme, že se nám podaří i v letošním roce udržet kladný hospodářský výsledek," uvedl majitel strojírny.

Raketový růst cen energií v roce 2022 ještě strojírnu naplno nezasáhl, měla jejich ceny fixované do konce roku, poté začala firma využívat spotových cen. A začala razantně šetřit.

"Výrobu jsme ze dvou hal sestěhovali do jedné a uvolněné prostory začali nabízet externím firmám jako sklady. Nakoupili jsme techniku na manipulaci se zbožím a poskytujeme skladovací a logistické služby. Zároveň jsme opustili administrativní budovu, což nám hodně ušetřilo na vytápění. Minulou zimu jsme tak protopili asi o třetinu méně energií, než byla dřívější zimní spotřeba," uvedl generální ředitel Královopolské.

V areálu, který má přes 20 hektarů, se také uskutečnil generální úklid ve všech prostorách společnosti. Stejně jako rostly ceny materiálu, zvýšila se po začátku války na Ukrajině také cena šrotu. Likvidace nepotřebných zásob tak pomohla firmě zčásti kompenzovat nárůst cen materiálu, které se často nedařilo plně promítnout do cen pro zákazníky.

"Naše výroba je specifická, vyrábíme na míru složitá zařízení například pro chemický průmysl. Doba výroby se počítá minimálně na měsíce, v některých případech i na celý rok. Ne vždy je tak možné rychle rostoucí ceny materiálu zohlednit v prodejní ceně, ta je vždy předmětem vyjednávání," dodal Jucha.

O instalaci solárních panelů na střechy hal a dalších budov v rozlehlém areálu zatím vedení Královopolské neuvažovalo kvůli nevyhovujícímu stavu střech, do budoucna to ale nevylučuje. "V tomto roce se chceme začít v areálu aktivně věnovat investicím do nemovitostí, chceme s areálem aktivně pracovat a lépe jej využít, ať už rekonstrukcí stávajících budov nebo výstavbou nových, moderních, ekologicky šetrných hal. Instalace fotovoltaiky na případné nové budovy by smysl dávala," řekl Jucha. Tyto plány jsou podle něj v počáteční fázi a podrobnosti společnost zveřejní, až se začnou reálně připravovat.

Historie Královopolské se začala psát před více než 130 lety, 19. února 1890, kdy byla do obchodního rejstříku zapsána pod názvem Brno-Královopolská strojírna Lederer & Porges. V 90. letech minulého století měla společnost až šestimístné ztráty a hrozil jí krach. Po roce 2000 prošla oddlužením.

09.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...