1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Tržby zlínské Kovárny Viva loni vzrostly meziročně o 15 procent na 2,284 mld.Kč

kovarna vivaZlín - Tržby zlínské průmyslové Kovárny Viva loni vzrostly meziročně o 15 procent na 2,284 miliardy korun. S produkcí přesahující 27.000 tun si stále udržuje pozici největší zápustkové kovárny v České republice, řekla dnes ČTK mluvčí kovárny Kateřina Martykánová.

 

Kovárenství se podle vedení společnosti stejně jako jiná odvětví loni potýkalo s kolísáním a nestabilitou odběratelsko dodavatelského řetězce ovlivněného válkou na Ukrajině, růstem cen energie, inflací i přetrvávajícím nedostatkem pracovníků na trhu práce. "I přes tyto významné vlivy jsme dokázali zajistit růst tržeb a udržet výši hospodářského výsledku a finanční stabilitu na úrovni předchozího roku," uvedl výkonný ředitel Kovárny Viva František Červenka.

Na konci roku se uskutečnila dlouhodobě plánovaná změna vlastníka. Stoprocentním vlastníkem Kovárny Viva se stala Moravia Steel, když odkoupila od spoluvlastníka firmy Čestmíra Vančury zbývající balík akcií kovárny v objemu 34 procent. Třinecká Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka posílila svou pozici ve zlínské kovárně před pěti lety, kdy zvýšila svůj obchodní podíl z 50 procent na 66 procent.

Kovárna loni investovala do modernizace výrobních procesů zejména v oblastech výroby, nástrojárny a interní logistiky 244 milionů korun. Nejvýznamnější investicí byla instalace nové plně robotizované kovací linky o síle 4000 tun. Na letošní rok jsou v plánu další investice do obnovy a modernizace kovacích linek a do produktivity výroby v objemu 106 milionu korun. "Díky oživení poptávky u našich zákazníků předpokládáme v tomto roce mírný růst tržeb," uvedl Červenka.

Společnost zaměstnává čtyři stovky lidí, hledá další zaměstnance, chce přijmout asi 20 lidí, například 14 operátorů kovací linky, řidiče vysokozdvižného vozíku, pracovníka výstupní kontroly či údržbáře.

Kovárna navazuje na tradici kovárny firmy Baťa z roku 1932. Specializuje se na výrobu zápustkových výkovků z oceli, k jejím zákazníkům patří společnosti z automobilového průmyslu, strojírenství, zemědělství i zdravotnictví.

22.03.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...