1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ÚOHS povolil maďarské skupině Oriens koupit strojařskou Sogos-Fanam z Napajedel

machinery 2Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské investiční skupině Oriens nákup strojírenské firmy Sogos-Fanam z Napajedel na Zlínsku.

Skupina Oriens, která loni koupila firmu Flosman provozující řetězec obchodů s potravinami Flop a letos také potravinářský řetězec Pramen CZ, kupuje Sogos-Fanam prostřednictvím své české firmy CEAH Invest. ÚOHS o povolení fúze informoval na svých internetových stránkách.

"Ke spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti výroby, montáže a údržby strojů a zařízení pro gumárenský a plastikářský průmysl, včetně generálních oprav a modernizací stávajících zařízení. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl úřad.

CEAH Invest kupuje napajedelskou firmu, kterou vlastní Jiří Loučka a Jiří Holík, včetně její dceřiné společnosti Fanam. CEAH Invest podle údajů z obchodního rejstříku patří do holdingu Central European Automation Holding ze skupiny Oriens.

Skupina Oriens na svých stránkách uvádí, že vlastní šest společností v Česku, Maďarsku a na Slovensku, konkrétně jde o firmy ADK, Moravia Containers, CEAH, Pek-Snacks, Tom Market a Flosman. Vykazuje konsolidované tržby ve výši 250 milionů eur (téměř šest miliard korun) a zaměstnává 2000 lidí. V polovině července jí ÚOHS povolil nákup potravinářského řetězce Pramen CZ od firmy Rosa Market, která je v insolvenci. Pramen koupil Oriens prostřednictvím firmy Flosman.

Společnost Sogos-Fanam, která podle údajů v obchodním rejstříku vznikla jako nástupnická společnost firmy Sogos letos v lednu, se zabývá výrobou jednoúčelových strojů a zařízení pro gumárenský a plastikářský průmysl a výrobou pneumatických a elektrických rozvaděčů včetně instalací. Před přeměnou měla společnost Sogos 109 zaměstnanců a za rok 2021 vykázala tržby 171 milionů korun a zisk po zdanění 24,5 milionu korun. Dceřiná firma Fanam, která je zahrnuta do nástupnické firmy, vykázala za rok 2021 tržby 11,9 milionu korun.

17.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...