1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce železničních kol Bonatrans Group zvýšil loni tržby více než o čtvrtinu

train wheelBohumín - Společnost Bonatrans Group z Bohumína na Karvinsku, která je jedním z největších evropských výrobců železničních kol, zvýšila loni své tržby o 1,54 miliardy, tedy více než o čtvrtinu, na 7,52 miliardy korun. Její čistý zisk činil 710,3 milionu korun, což znamenalo meziroční nárůst o 193,8 milionu korun (37,5 procenta).

Společnost to uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin. Dosažení solidních finančních výsledků podle ní souviselo s výrazným nárůstem objemu prodaných výrobků, a je tak i odrazem dlouhodobého investičního rozvoje.

 

Představenstvo společnosti uvedlo, že pandemii covidu-19, která ovlivňovala ekonomiku v letech 2020 a 2021, vystřídala loni mimořádná změna tržních podmínek po vypuknutí války na Ukrajině. "V prvních týdnech a měsících po zahájení válečného konfliktu společnost Bonatrans Group čelila velké nejistotě v dodávkách materiálu pro výrobu, zejména oceli, a bezprecedentnímu nárůstu cen surovin a energií. Společnost proto přijala celou řadu mimořádných opatření v oblasti nákupu, výroby i obchodu, která zajistila kontinuální výrobu na úrovni plných kapacit a nepřerušené dodávky," uvedlo představenstvo.

 

Po celý rok musela firma reagovat na prudký růst nákladů a nebývalé inflační tempo. "Podařilo se zajistit navýšení objemu prodejů pro segment výroby nových vozů, a to jak osobních a lokomotiv, tak nákladních. V segmentu náhradní spotřeby společnost udržela postavení hlavního dodavatele velkých evropských železnic a dařilo se navyšovat prodeje na trhy Velké Británie a USA," uvedlo vedení firmy.

 

Ve výrobě podle něj společnost opět fungovala na hranici svých možných kapacit. "Po dokončení několikaletého investičního programu modernizace klíčového provozu válcovna za více než miliardu korun bylo dosaženo rekordního výsledku více než 211.000 surových kol, zatímco kovárna náprav posunula své produkční maximum na hodnotu 55.000 kusů," uvedlo představenstvo. Firma reagovala na silnou poptávku po dvojkolí, kde překonala svůj rekord výrobou více než 39.000 kusů.

 

Evropský trh loni tvořil 87 procent tržeb podniku. Nejvýznamnějšími trhy v Evropě byly kromě domácího trhu Francie, Německo, Polsko, Slovensko a Velká Británie, mimo ni pak Čína, Indie, Jižní Korea a USA.

 

Bonatrans pokračoval v naplňování dlouhodobého investičního plánu, který za pět let přesáhl 2,5 miliardy korun. "V roce 2022 bylo investováno přes 250 milionů korun a nejvýznamnějšími akcemi bylo dokončení a rozšíření automatizované obráběcí linky kol 1 a instalace nového moderního lisu na nákladní dvojkolí," uvedlo vedení podniku. Firma také začala připravovat modernizaci kovárny náprav.

 

Bonatrans Group vyrábí dvojkolí a jejich díly, tedy kola, nápravy, kotouče a obruče. Uplatňují se u lokomotiv a hnacích vozů, osobních jednopodlažních i patrových vozů, metra, tramvají i nákladních vozů. Podnik má více než 1400 zaměstnanců. Vlastníkem firmy je společnost BTG Capital Limited zapsaná na Maltě.

28.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...