1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Základní platy zaměstnanců firmy Bosch Diesel stoupnou o 730 Kč

Bosch LogoJihlava - V jihlavské firmě Bosch Diesel se v příštím roce zvýší tarifní mzda každému pracovníkovi o 730 korun. Vzrostou tak i příplatky vypočítávané z této mzdy.

Odboráři také vyjednali jednorázové navýšení tarifního stupně pro několik stovek zaměstnanců napříč všemi profesemi. Největší firma na Vysočině zaměstnává ve výrobě automobilových čerpadel skoro 4300 lidí. K dohodě o kolektivní smlouvě na rok 2014 dospěli odboráři s vedením podniku ve čtvrtek.

Výši letošní průměrné mzdy v jihlavských závodech Bosch Diesel odboráři nezveřejnili, neuvádí ji ani firma. Mluvčí společnosti Mojmír Kolář ČTK sdělil, že aktuální průměrná hrubá mzda pracovníků celé skupiny Bosch v ČR činí 34.700 Kč, a to bez managementu.

O dohodě ČTK v tiskové zprávě informovali předsedové obou podnikových odborových organizací KOVO Roman Bence a Ladislav Melichar. Výsledek kolektivního vyjednávání považují za úspěch. "Jde o rozumný kompromis mezi požadavky odborů a možnostmi zaměstnavatele," uvedli odboráři s tím, že pracovníci mají zaručen výrazný růst reálných mezd. Navýšení platů paušální částkou podle odborářů nerozevírá nůžky mezi méně a více placenými zaměstnanci.

O růstu mezd se vyjednávalo od konce října, dohoda byla uzavřena v sedmém kole. V nové kolektivní smlouvě zůstanou nadstandardní výhody vyjednané v minulých letech. První a druhá část 13. platu ale bude příští rok vyplácená v závislosti na hospodářském výsledku společnosti.

V závodech Bosch Diesel se vyrábějí vysokotlaká čerpadla pro dieselové motory a také tlakové zásobníky a regulační ventily tlaku pro systém Common Rail. Ekonomický ředitel Hermann Butz na tiskové konferenci koncem května řekl, že obrat společnosti by se z loňských zhruba 17,5 miliardy korun měl letos dostat k 19 miliardám.

09.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...