1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Investoři se soudí s představiteli Porsche o 1,8 miliardy eur

Porsche logo 1Frankfurt nad Mohanem - Investoři podali žalobu na členy dozorčí rady automobilky Porsche Wolfganga Porscheho a Ferdinanda Piëcha.

Požadují po nich náhradu škody ve výši 1,8 miliardy eur (49,5 miliardy Kč) kvůli nevydařenému pokusu převzít automobilovou skupinu Volkswagen. Automobilka Porsche, kterou Volkswagen později převzal, jakékoli pochybení popírá.

Nejnovější žaloba je součástí tažení, které vedou investoři u nejrůznějších soudů v různých částech světa. Chtějí tak získat zpět peníze, které je stály spekulace na pokles ceny akcií Volkswagenu v roce 2008.

Investoři tvrdí, že Porsche maskovalo své plány na převzetí Volkswagenu, potají zvyšovalo svůj podíl v podniku a klamalo trhy. Ještě v březnu 2008 společnost Porsche odmítala spekulace o záměru převzít Volkswagen. O sedm měsíců později však oznámila, že kontroluje 42,6 procenta akcií VW a vlastní opce na koupi dalších 31,5 procenta. Někteří investoři mezitím spekulovali a očekávali, že akcie Volkswagenu bez konečné nabídky na převzetí od Porsche klesnou. Po oznámení Porsche akcie Volkswagenu vystřelily vzhůru a koncern se na krátkou chvíli stal největší společností na světě podle tržní hodnoty.

Nejnovější žalobu podalo sedm hedgeových fondů k soudu ve Frankfurtu nad Mohanem, napsal na webu list Financial Times. Společnost Porsche ji v neděli odmítla jako nepodloženou. Uvedla podle agentury Reuters, že žaloba k tomuto soudu se neliší od jiné žaloby podané již dříve k soudu v Hannoveru, a že se bude bránit všemi zákonnými prostředky.

Piëch a Wolfgang Porsche jsou bratranci a vnuci zakladatele automobilky Ferdinanda Porscheho.

10.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...