1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kanada podpoří závod na baterie firem Stellantis a LGES 15 miliardami CAD

canada flagOttawa - Kanada podpoří společnou továrnu na baterie pro elektromobily automobilky Stellantis a jihokorejské LG Energy Solution (LGES) v provincii Ontario 15 miliardami kanadských dolarů (téměř 247 miliard Kč).

Nabídka překonala dohodu s Volkswagenem, kterému Ottawa na výstavbu továrny na baterie přislíbila 13,2 miliardy kanadských dolarů. Informovala o tom dnes agentura Reuters, jež připomněla soupeření Washingtonu a Ottawy o velké projekty v oblasti čistých technologií.

Dohoda o dotacích vedla k obnovení výstavby závodu firem Stellantis a LGES. Dvojice společností v květnu projekt pozastavila a požadovala, aby Kanada dorovnala podporu dostupnou ve Spojených státech v rámci zákona o snížení inflace (IRA).

"Dnešní oznámení ochrání a vytvoří tisíce dobře placených pracovních míst, včetně pracovních míst v odborech. Vytváříme ucelený dodavatelský řetězec elektromobilů, který posílí čistou ekonomiku," uvedly federální a provinční vláda ve společném prohlášení.

Kanada uvedla, že projekty, jako jsou továrny na baterie Stellantis a Volkswagen, budou "kotvami" pro obrat k čistým technologiím. Země, která je domovem rozsáhlého těžebního odvětví nerostných surovin včetně lithia, niklu a kobaltu, se snaží nalákat společnosti zapojené do všech úrovní dodavatelského řetězce elektromobilů.

Při oznámení dohody s Volkswagenem uvedl kanadský premiér Justin Trudeau, že se jedná o "největší investici do odvětví elektromobilů v historii Kanady". Nové podmínky pro společnost Stellantis však znamenají, že v tomto případě bude investice bude pravděpodobně ještě větší, napsala Reuters.

Financování závodu na výrobu baterií poskytne kanadská federální vláda a provincie Ontario. Podobně jako v případě Volkswagenu, jehož závod bude také stát v Ontariu, poskytne federální vláda dvě třetiny finančních prostředků a provinční vláda zbytek.

Výroba v závodě by měla být zahájena v roce 2024. Díky projektu vznikne zhruba 2500 nových pracovních míst. Roční výrobní kapacita by měla přesáhnout 45 gigawatthodin (GWh).

13.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...