1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut GM a Ford v USA v únoru klesl méně, než se čekalo

general-motors-logo companyDetroit - Prodej velkých amerických automobilek na domácím trhu v únoru kvůli mrazivému počasí klesl.

Díky štědrým nákupním pobídkám a zvýšené aktivitě na konci měsíce byl ale pokles odbytu společností General Motors (GM) a Ford výrazně mírnější, než se čekalo. Silný nárůst dál vykazují Chrysler a japonský Nissan, plyne z dnešních zpráv jednotlivých automobilek.

Odbyt vozů GM klesl v únoru v meziročním srovnání o jedno procento na zhruba 222.100 kusů. Analytici podle agentury Reuters čekali u největší americké automobilky pokles o šest procent.

Ford Motor také překonal očekávání prodejem téměř 184.000 vozů, což bylo proti loňskému únoru o šest procent méně. Chrysler, který ovládá italský Fiat, zvýšil prodej o 11 procent, zejména díky poptávce po dvou nejprodávanějších modelech značky Jeep Cherokee. Odbyt největší japonské automobilky Toyota klesl o čtyři procenta.

Analytici předpovídají, že americký trh osobních a lehkých užitkových vozů v únoru meziročně stagnoval na celoročně přepočtené úrovni 15,4 milionu vozů. Od nákupů zákazníky odrazoval sníh a mrazy na většině území USA.

Odbyt Nissanu se v únoru zvýšil o 16 procent a prodej 115.600 vozů znamenal pro tuto firmu dosud nejlepší únor na americkém trhu. Německý Volkswagen dál trpí prudkým poklesem a v únoru byl jeho prodej o 16 procent nižší než před rokem.

07.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...