1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut v Německu loni poprvé od 2010 klesl pod tři miliony

german flag1Berlín - Pokles prodeje osobních aut v Německu se v loňském roce dále zrychlil. V zemi bylo loni registrováno 2,95 milionu aut, tedy o 4,2 procenta méně než v roce 2012. Prodej aut tak poprvé od roku 2010 klesl pod tři miliony.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový úřad pro motorová vozidla KBA. Německo je největším automobilovým trhem v Evropě.

V roce 2012 se prodej aut v zemi snížil o 2,9 procenta. Vývoj v Německu odráží problémy v celé Evropě, kde je poptávka po autech nejnižší za téměř dvě desetiletí.

V samotném prosinci se však prodej zvýšil, a to o 5,4 procenta na 215.320 vozů. Oživil tak z listopadového propadu o dvě procenta.

Německo je domovem předních automobilek, jako Volkswagen, Daimler a BMW. Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, si loni udržel pozici jedničky na trhu s podílem 21,8 procenta, i když jeho prodej byl nižší o 4,6 procenta.

Prodej osobních aut se loni snížil i ve Francii, a to o 5,7 procenta. naopak ve Španělsku díky vládním subvencím trh oživil a prodej zde vzrostl o 3,3 procenta. V roce 2012 se ale španělský trh propadl o 13,4 procenta.

Evropský automobilový trh byl loni pod tlakem negativních dopadů dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezovali nákupy dražšího zboží, v posledních měsících se však na evropském automobilovém trhu objevují známky oživení.

08.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...