1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut v Polsku rostl v březnu nejrychleji za tři roky

polish flagVaršava - Počet registrací nových osobních a lehkých užitkových vozidel v Polsku v březnu rostl nejrychleji za více než tři roky. Česká Škoda přitom patřila mezi nejprodávanější vozy.

Výzkumný institut Samar uvedl, že v březnu bylo v Polsku registrováno 39.861 vozů, což je o 39 procent více než ve stejném měsíci loni. Zpráva je tudíž další známkou sílícího oživení největší ekonomiky střední a východní Evropy.

Březnový růst prodeje byl nejvyšší od prosince 2010 a prodej v březnu meziročně rostl již desátý měsíc za sebou. V únoru se počet registrací nových aut zvýšil o 33 procent a proti předchozímu měsíci byl prodej vyšší o 11 procent. Údaje o prodeji aut v Polsku jsou také dobrou zprávou pro celý evropský automobilový trh, který po šestiletém poklesu začíná oživovat.

Samar upozornil, že prodej podpořila skutečnost, že březen byl posledním měsícem, kdy firemní zákazníci mohli získat daňovou výhodu a mohli si plně odečíst z nákupu daň z přidané hodnoty.

Některé vozy koupené v Polsku se zpětně vyvážejí, hlavně do západní Evropy. Samar odhaduje, že reexport se na celkovém prodeji v březnu podílel šesti procenty.

Mezi nejprodávanější vozy v Polsku patří kromě automobilů Škody také auta jejího mateřského koncernu Volkswagen a vozy značek Toyota, Opel a Ford, poznamenala agentura Reuters.

Za celé první čtvrtletí počet registrací aut stoupl o 26,5 procenta na 108.074 vozů.

11.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...