1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut v Polsku v prosinci stoupl o více než čtvrtinu

polish flagVaršava - Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Polsku se v prosinci meziročně zvýšil o 25,3 procenta na téměř 31.000 vozů. Zaznamenal tak nejprudší tempo růstu za tři roky.

Uvedl to výzkumný institut Samar. Dodal, že v celém loňském roce prodej stoupl o 6,4 procenta.

Prosincový vývoj je překvapivě příznivý vzhledem ke skutečnosti, že od začátku nového roku vstupují v platnost příznivější pravidla pro účtování daně z přidané hodnoty při koupi nového vozu.

Růst prodeje v prosinci výrazně zrychlil z listopadových zhruba čtyř procent. Ještě výraznější zlepšení zaznamenal vývoj na trhu ve srovnání s prosincem 2012, kdy se prodej propadl o čtvrtinu.

Nejnovější údaje o prodeji automobilů jsou další známkou oživení růstu polské ekonomiky. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že tempo hospodářského růstu se letos zdvojnásobí na 2,8 procenta z loňských 1,4 procenta,

Polsko se na celkovém prodeji automobilů v Evropě podílí necelými třemi procenty. V Polsku vyrábí automobily firmy Volkswagen, Fiat a General Motors. Jejich produkce se podílí zhruba sedmi procenty na celkové polské průmyslové výrobě. Téměř 99 procent automobilů vyrobených v Polsku však směřuje do zahraničí, zejména do ostatních evropských zemí.

08.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...