1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Provozní zisk Volkswagenu v prvním čtvrtletí stoupl o 22 procent

volkswagen logo2Frankfurt nad Mohanem - Německý automobilový koncern Volkswagen v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 22 procent na 2,9 miliardy eur (téměř 80 miliard Kč). Oznámila to firma, jejíž součástí je mladoboleslavská Škoda Auto.

Zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 2,74 miliardy eur. Tržby společnosti stouply téměř o tři procenta na 47,8 miliardy eur navzdory nepříznivému vývoji měnových kurzů. Údaje o provozním zisku a tržbách nezahrnují společné podniky Volkswagenu v Číně.

"Skupina Volkswagen si v posledních letech vybudovala silnou pozici. Dobrý začátek roku je toho dalším důkazem. Musíme pokračovat ve zlepšování své pozice," uvedl šéf podniku Martin Winterkorn.

Celosvětová poptávka po automobilech podle Volkswagenu v prvním čtvrtletí stoupla. Automobilka nicméně poukázala na pokles poptávky na některých rozvíjejících se trzích, například ve východní Evropě a Latinské Americe.

Volkswagen v prvním čtvrtletí zvýšil celosvětové dodávky zákazníkům o téměř šest procent na 2,44 milionu vozů. Koncern je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Česká divize Škoda Auto v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk téměř o dvě třetiny na 185 milionů eur. Součástí koncernu Volkswagen jsou také značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Předloni firma převzala výrobce sportovních vozů Porsche.

12.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...