1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Renault kvůli slabému rublu odložil plán na ruskou výrobu dodávek

Renault logo1Moskva - Automobilka Renault kvůli slábnoucímu rublu odložila plány na výrobu dodávek společně s ruskou společností ZIL. Sdělila to dnes mluvčí francouzské automobilky.

Zdroj blízký ruské firmě již dříve podle agentury Reuters uvedl, že výrobce nákladních aut ZIL loni podepsal předběžnou dohodu o montáži dodávek značek Renault a Fiat v moskevské továrně.

"Renault jednal se ZIL o výrobě lehkých užitkových vozidel," sdělila dnes podle Reuters mluvčí Renaultu. "Renault vzhledem k oslabování rublu tento projekt odložil a pokouší se najít řešení tak, aby byl projekt ziskový," dodala.

Pokles rublu je pro výrobce aut dvousečnou zbraní, které využívají, pokud mají v Rusku velké zázemí a montují tam své vozy. Díky klesajícímu rublu jsou tyto vozy na trhu konkurenceschopnější než dražší auta z dovozu. Politická nejistota ale narušila důvěru spotřebitelů a vedla k propadu ruské měny na devizových trzích, což zřejmě zasáhne všechny automobilky, napsal Reuters. Rubl k americkému dolaru od začátku roku klesl o skoro osm procent a od začátku loňského roku o 18 procent.

Ruský list Vedomosti již dříve napsal, že od plánů na montování dodávek s firmou ZIL může upustit i Fiat. Italská automobilka se k tomu odmítla vyjádřit.

Rublu uškodila hluboká diplomatické krize mezi Moskvou a Kyjevem a rozhodnutí přičlenit ukrajinský Krym po tamním sporném referendu k Ruské federaci. Moskva argumentuje tím, že tento krok v plebiscitu podpořilo přes 96 procent hlasujících.

Dopad ukrajinské krize na ruskou ekonomiku si uvědomuje největší ruský maloobchodní prodejce spotřební elektroniky M.video. Společnost, které na trhu konkuruje mimo jiné síť prodejen Eldorado českého vlastníka PPF, chce získat větší tržní podíl na úkor svých internetových rivalů tím, že sladí svoje ceny s jejich, sdělil v rozhovoru s Reuters šéf M.videa Alexandr Tynkovan. "Jestli se ekonomika začne ochlazovat, disponibilní příjmy klesnou, nálada spotřebitelů se zhorší a to jasně zasáhne trh. Jestli to letos bude stagnovat, bude to dobré," citoval dnes mimo jiné Reuters Tynkovana.

30.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...