1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Tatra vyrobila za první dva měsíce 97 vozů, o osm víc než loni

tatra logoKopřivnice - Automobilka Tatra vyrobila za první dva měsíce letošního roku v Kopřivnici na Novojičínsku 97 vozidel, loni za stejnou dobu jich bylo o osm méně. Pro zahraniční zákazníky bylo určeno 83 z vyrobených vozů.

Celkem chce letos Tatra prodat 760 automobilů. V roce 2013 jich prodala 722 a exportovala přibližně dvě třetiny. ČTK o tom informoval mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

"V tomto roce společnost vyváží a bude vyvážet svá vozidla a náhradní díly především do Ruska, Saúdské Arábie, Brazílie, Austrálie, Norska, Polska, Slovenska a dalších zemí. Také pracuje na zahájení dodávek do Indie," uvedl mluvčí.

Automobilka si hodně slibuje od agrotahače 6x6, jehož prodej chce zahájit v druhé polovině letošního roku. Vůz lze spojit s různými návěsy a je konstruovaný tak, aby co nejvíce respektoval požadavky zemědělců.

Jiří Kašpárek, vedoucí oddělení marketingu společnosti Tatra Trucks, jíž automobilka patří, uvedl, že Tatra už prodala prvních 12 těchto vozidel, které byly, zatím individuálně, homologovány jako traktory. "Na přelomu března a dubna nás čeká stěžejní prezentace na veletrhu Techagro / Silva Regina 2014 v Brně, kde budou tyto výrobky prezentovány a kde se budeme se zájemci bavit o prvních dodávkách, které předpokládáme s rozjezdem sériové výroby vozidel s motory Euro 6 ve druhé polovině letošního roku," uvedl Kašpárek.

Agrotahač podle něj přitáhl pozornost i k ostatním vozidlům pro zemědělce, nosičům výměnných nástaveb ve verzích 6x6 a 8x8. "Očekáváme, že pro řadu menších zemědělských společností bude toto řešení díky systému výměnných nástaveb velmi atraktivní," doplnil Kašpárek.

Společnost Tatra Trucks vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Noví majitele získali loni automobilku v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Tatra loni vyrobila 763 kompletních vozidel, což bylo nejvíce od roku 2008. V posledních 20 letech automobilka podstatnou část svých vyrobených vozidel dodávala v rozloženém stavu. Její předběžné tržby za rok 2013 dosáhly 2,99 miliardy korun. V automobilce pracuje přes 900 lidí, dalších necelých 600 pak v několika dceřiných společnostech.

20.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...