1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Toyota a Mitsubishi Heavy spojí síly při vývoji měsíčního vozidla

toyota logo blueTokio - Japonská automobilka Toyota Motor bude spolupracovat s průmyslovou korporací Mitsubishi Heavy Industries na měsíčním vozidle pro lidskou posádku. Toyota vozítko vyvíjí společně s japonskou vesmírnou agenturou JAXA, informovala v tiskové zprávě. Japonsko se snaží urychlit svůj program výzkumu vesmíru.

 

Společnost Mitsubishi Heavy samostatně vyvíjí bezpilotní lunární průzkumné vozidlo, které chce uvést do provozu v roce 2025. Údaje a zkušenosti, které získá při jeho provozu na povrchu Měsíce, poskytne Toyotě.

Mitsubishi se podílela na stavbě části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Toyotě při konstrukci vozítka s přetlakovou kabinou pro posádku nabídne i své know-how v oblasti systémů pro podporu života ve vesmíru. Vozidlo nazvané Lunar Cruiser, jehož název odkazuje na model automobilky, má být na Měsíc vysláno v roce 2029.

Toyota na oplátku přispěje svými odbornými znalosti z výroby různých typů vozidel, od závodních automobilů až po pick-upy, takže výsledný stroj bude moci pracovat i v mimořádně drsném prostředí. Automobilka uvedla, že Lunar Cruiser bude poháněn regenerativními palivovými články, které budou vyrábět elektřinu jen ze slunečního světla a vody.

"Doufáme, že technologii, kterou jsme získali při vývoji měsíčního vozítka, dobře využijeme i na Zemi," řekl na tiskové konferenci vedoucí projektu v Toyotě Ken Jamašita. Regenerativní palivové články by se mohly podle automobilky používat k výrobě elektřiny mimo jiné na odlehlých ostrovech, v uprchlických táborech či v oblastech postižených přírodními katastrofami.

V roce 2019 Toyota informovala, že bude spolu s agenturou JAXA vyvíjet vozítko pro průzkum Měsíce. Partneři tehdy uvedli, že vozidlo bude šest metrů dlouhé, 5,2 metru široké a 3,8 metru vysoké. Posádce vyčlenili prostor 13 metrů čtverečních.

Projekt Toyoty přichází v době, kdy stále více soukromých společností po celém světě zvyšuje své úsilí o průzkum vesmíru. Modul společnosti SpaceX se v roce 2020 úspěšně připojil k ISS, a stal se tak první komerční vesmírnou lodí s posádkou, které se to podařilo. Do odvětví průzkumu vesmíru vstoupily i další japonské společnosti, například Nissan či Honda.

28.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...