1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ukrajinská krize znepokojuje automobilový průmysl

cars parking2Ženeva - Představitele automobilového průmyslu znepokojuje zpomalování růstu poptávky na rozvíjejících se trzích. Automobilky, včetně německého Volkswagenu, navíc s obavami sledují krizi na Ukrajině.

Vyplývá to podle agentur Reuters a DPA z prohlášení šéfů automobilek na ženevském autosalonu.

"Zatímco Evropa vykazuje známky oživení, na rozvíjejících se trzích pozorujeme určité negativní tendence," uvedl šéf prodeje francouzské automobilky Renault Jerome Stoll. Upozornil, že zejména poptávka v Rusku, Argentině a Turecku zaostává za očekáváním.

Automobilky se navíc obávají, že nejistota spojená s ukrajinskou krizí by mohla vést k dalšímu útlumu poptávky. "Jsme významným obchodním partnerem Ruska a sledujeme Ukrajinu a Rusko se znepokojením," uvedl šéf Volkswagenu Martin Winterkorn. Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě.

Šéf německého výrobce luxusních vozů BMW Norbert Reithofer upozornil, že je těžké odhadnout, jak se bude ukrajinská krize vyvíjet a jaké bude mít důsledky. Šéf německého sdružení automobilového průmyslu VDA Matthias Wissmann již v pondělí varoval, že ukrajinská krize by se mohla stát hrozbou pro oživení evropského automobilového sektoru.

Ruská armáda o víkendu prakticky převzala kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym. Západ postup Ruska odsoudil a pohrozil zemi sankcemi. Americká obchodní komora v Rusku nicméně upozornila, že případné hospodářské sankce by poškodily obě strany.

08.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...