1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výroba aut letos poklesne o tři až čtyři procenta na 1,12 milionu

car factory2Praha - Výroba osobních aut v ČR letos klesne o tři až čtyři procenta na zhruba 1,12 milionu. Loni to bylo 1,17 milionu vozů. Příští rok by se produkce mohla vrátit na úroveň roku 2012. Vyplývá to z odhadů Sdružení automobilového průmyslu.

Za poklesem výroby v letošním roce stojí podle ředitele sdružení Antonína Šípka zejména slabší poptávka na evropských trzích, která se začala zlepšovat až v posledních měsících.

"V příštím roce očekáváme, pokud bude zachován trend prodejů na evropských trzích z uplynulých čtyř měsíců, že by se výroba osobních automobilů v ČR mohla vrátit na úroveň roku 2012, tedy oproti roku 2013 vzrůst o zhruba čtyři procenta," řekl ČTK. Zatím rekordní byl rok 2011, kdy tuzemské automobilky vyrobily téměř 1,2 milionu vozů.

Výroba aut v Česku zažila výrazný propad zejména v prvním pololetí, kdy byla meziročně nižší o 14 procent. Za 11 měsíců roku se pokles pohyboval již jen kolem pěti procent, což představuje 1,05 milionu vyrobených aut.

Produkci tuzemských automobilek příští rok podpoří nové modely. U Škody Auto novinky postupně nabíhaly do výroby v letošním roce. Jde zejména o Octavii třetí generace, Rapid Spaceback a modernizované modely Superb a Yeti. Na podzim 2014 se pak má objevit dlouho očekávaná nová Fabia. Na plnou výrobní kapacitu se má dostat i nošovická Hyundai a zvýšení produkce díky novým modelům čeká i kolínská TPCA.

Oživení v roce 2014 se zřejmě výrazně neprojeví na počtu zaměstnanců v automobilovém průmyslu, protože automobilky v posledních letech výrazně nepropouštěly kmenové zaměstnance a zbavovaly se spíše agenturních pracovníků. Automobilky a jejich dodavatelé v Česku zaměstnávají kolem 109.000 kmenových pracovníků. Z toho téměř 80.000 tvoří dělnické profese. Průměrná mzda v odvětví se letos přiblížila 32.000 Kč měsíčně.

03.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...