1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zisk Nissanu díky Číně a slabšímu jenu vzrostl o 57 procent

Nissan Logo1Tokio - Japonské automobilce Nissan Motor Co. vzrostl ve třetím fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 57 procent na 84,3 miliardy JPY (16,6 miliardy Kč).

Automobilce, která je druhým největším výrobcem aut v Japonsku, podle dnešního prohlášení pomohl slabší jen a vyšší prodej v Číně a Japonsku.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru za tři měsíce do konce prosince zisk 58,8 miliardy JPY. Tržby automobilky stouply o 25 procent na 2,5 bilionu JPY. V Nissanu vlastní podíl 43,4 procenta francouzský Renault.

Prodej aut v Číně se ve čtvrtletí zvýšil o 23 procent na 294.000 vozů. Prodej začíná oživovat po bojkotu japonského zboží v Číně způsobeném sporem mezi oběma zeměmi o neobydlené ostrovy ve Východočínském moři. Prodej aut v Japonsku stoupl o 16 procent na 151.000 vozů. Zájem o auta v zemi podporuje plánované zvýšení prodejní daně od 1. dubna.

Nissan potvrdil výhled na celý fiskální rok do konce března, kdy očekává zisk 355 miliard JPY. Prognózy analytiků počítají se ziskem 364,2 miliardy JPY. Nissan zhoršil svůj výhled zisku před třemi měsíci o téměř 20 procent.

Zisk japonských automobilek v poslední době podporuje slabší jen, který snižuje ceny japonského zboží v zahraničí a zvyšuje příjmy firem ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Od počátku letošního fiskálního roku jen vůči dolaru oslabil o téměř devět procent, napsala agentura Reuters.

15.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...