1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zkrachovalá automobilka Fisker se prodá v aukci

fisker-logoNew York - Soudce amerického bankrotového soudu Kevin Gross nařídil, aby zkrachovalá automobilka Fisker Automotive byla prodána v aukci.

Odmítl tak návrh na její převzetí skupinou, kterou vede hongkongský magnát Richard Li, a otevřel cestu k převzetí i druhému zájemci o výrobce hybridních sportovních vozů Karma, kterým je největším čínský výrobce automobilových součástek Wanxiang Group.

Soudce rozhodl, že nejvhodnějším způsobem pro prodej firmy Fisker bude aukce. Ta je podle něj nejlepší možností pro stanovení spravedlivé a rozumné ceny za Fisker.

Liova společnost Hybrid Technology nedávno koupila výhodně od vlády dluh Fiskeru. Za dluh více než 160 milionů USD (3,2 miliardy Kč) zaplatila 25 milionů USD. Firma plánovala, že převezme Fisker tak, že mu odpustí dluh 75 milionů USD. Touto částkou také svoji nabídku ohodnotila. Další věřitelé by podle plánu nedostali téměř nic.

Toto řešení, které Fiskers předložil spolu s insolvenčním návrhem, se však nelíbilo zbývajícím věřitelů, a spojili se proto s čínskou Wanxiang. Ta nabídla za Fisker 35 milionů dolarů. To znamená, že věřitelé by z každého dlužného dolaru získali zpět 40 centů. Wanxiang chce rovněž zachovat výrobu aut v USA, uvedla agentura AP.

Fisker podal návrh na insolvenční řízení loni v listopadu. Výrobu firma zastavila již předloni. Fisker původně počítal s roční produkcí až 100.000 vozů. Domácí prodej jeho Karmy se však pohyboval jen ve stovkách kusů ročně. Celkem tak firma vyrobila jen zhruba 2500 vozů. V rámci podpory výroby automobilů na elektřinu získal Fisker v roce 2009 od vlády úvěrovou garanci na 529 milionů dolarů a vyčerpal z ní 193 milionů, dokud mu v roce 2011 vláda čerpání pro neplnění podmínek zastavila. Od soukromých investorů získala firma asi 1,2 miliardy dolarů.

18.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...