1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zkrachovalou automobilku Fisker získá čínská firma Wanxiang

fisker-logoNew York - Bankrotový soudce schválil prodej zbývajícího majetku zkrachovalého amerického výrobce elektrických vozů Fisker Automotive čínskému výrobci automobilových součástek Wanxiang Group.

Čínská firma zvítězila v aukci na majetek Fiskaru s konečnou nabídkou 149,2 miliony USD (téměř tři miliardy Kč).

Aukce se konala minulý týden a trvala tři dny. Wanxiang svojí nabídkou překonal dalšího zájemce, skupinu Hybrid Technology, v jejímž čele stojí hongkongský miliardář Richard Li.

Wanxiang již loni v podobné aukci koupil firmu A123 Systems, která byla dodavatelem baterií pro Fisker. Nyní v listinách pro soud nový čínský majitel uvedl, že by mohl obnovit výrobu v příštích měsících. Odhaduje, že v prvních 18 měsících prodá více než 1000 vozů Karma v USA a 500 v Evropě, napsaly agentury AP a Reuters.

Fisker, výrobce vozů Karma, podal návrh na insolvenční řízení loni v listopadu. Výrobu firma zastavila již předloni. Fisker původně počítal s roční produkcí až 100.000 vozů. Domácí prodej jeho Karmy se však pohyboval jen ve stovkách kusů ročně. Celkem tak firma vyrobila jen zhruba 2500 vozů.

V rámci podpory výroby automobilů na elektřinu získal Fisker v roce 2009 od vlády úvěrovou garanci na 529 milionů dolarů a vyčerpal z ní 193 milionů, dokud mu v roce 2011 vláda čerpání pro neplnění podmínek zastavila. Od soukromých investorů získala firma asi 1,2 miliardy dolarů.

Hybrid Technology loni koupila výhodně od vlády dluh Fiskeru. Za dluh více než 160 milionů USD zaplatila 25 milionů USD a původně plánovala, že převezme Fisker tak, že mu odpustí dluh 75 milionů USD. Další věřitelé by podle plánu nedostali téměř nic. Bankrotový soud však v lednu nabídku odmítl a rozhodl, že automobilka se prodá v aukci.

25.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...