1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavba D35 mezi Mohelnicí a Opatovcem by měla začít v roce 2025

dialnicny mostPraha - Vláda by příští rok měla vypsat tendr na konsorcium firem, které zajistí stavbu, sledování projektu a následnou správu úseku dálnice D35 mezi Opatovcem a Mohelnicí. Stavět by se mělo začít v roce 2025. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Takzvané PPP projekty, tedy partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem, budou podle něj jednou z hlavních forem financování staveb dopravní infrastruktury dálnic a železnic.

Kupka již dříve uvedl, že základní dálniční síť v Česku by měla být hotová do roku 2033. V současnosti je v provozu 1363 kilometrů dálnic, ke kompletní dálniční síti zbývá dostavět ještě zhruba 700 kilometrů. V současnosti je v Česku rozestavěno 158 kilometrů dálnic. Letos stát plánuje zahájit stavbu dalších 105 kilometrů dálnic. Podle Kupky budou díky velké rozestavěnosti v příštích letech narůstat počty nově otevřených úseků dálnic. V letošním roce stát chystá zprovoznění 15,4 kilometru, v příštím roce až 118 kilometrů. Loni bylo v Česku zprovozněno 21,2 kilometru dálnic.

Podle ministra je již dnes jisté, že v letech 2027 nebo 2028 bude stát na infrastrukturu potřebovat výrazně více peněz. Řekl, že právě PPP projekty jsou jedinou cestou, která nemá negativní dopady na hospodaření státu. "ČR se musí rozvíjet, musí investovat, tak to znamená zaměřit se na větší škálu finančních nástrojů," doplnil.

Jako další podobné stavby zmínil severní obchvat Prahy, kdy by mělo letos začít projednávání vlivu na životní prostředí (EIA). Jako PPP projekt by se také podle něj měla stavět středočeská část D3, jejíž stavbu se již daří posouvat v Jihočeském kraji. Stejně by podle Kupky měla být financovaná také dálnice D55. Dohromady jde o projekty za zhruba 150 miliard Kč.

Kupka chce letos s veřejností diskutovat a vysvětlovat, že ČR potřebuje nové železniční trati včetně těch vysokorychlostních. Je podle něj také potřeba modernizovat důležité železniční uzly. PPP projekty na železnici by mohly být až za 260 miliard, uvedl.

26.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...