1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Trakční elektřinu na železnici bude i v příštím roce dodávat Tykačova Powertica

TrainPraha - Správa železnic si zajistila dodávky trakční energie pro příští rok. Dodavatelem bude stejně jako letos společnost Powertica Energie, která patří do energetické skupiny Sev.en podnikatele Pavla Tykače. Státní organizace ji jako dodavatele 1,22 milionu megawatthodin vybrala v aukci na komoditní burze PXE.

V tiskové zprávě o tom informovala Správa železnic. Elektřinu bude firma nakupovat postupně, náklady neuvedla. Podle serveru Zdopravy.cz je předpokládaná hodnota dodávky zhruba 2,6 miliardy korun.

Správa železnic, která je objemově největším odběratelem elektřiny v ČR, zajišťuje trakční elektřinu pro železniční dopravce od roku 2019, kdy tuto činnost převzala od Českých drah. Na komoditní burze dodavatele vybírala také v předchozích letech, loni v aukci na dodávky pro letošní rok uspěla Tykačova firma ještě pod názvem Sev.en Industry Supply.

Letos si Správa železnic oproti předchozím rokům s aukcí pospíšila, důvodem je podle organizace snaha vyhnout se možným cenovým výkyvům na energetickém trhu. Elektřinu od dodavatele bude správa v příštím roce odebírat postupně, 80 procent zaplatí za fixně dohodnutou částku, zbylou pětinu pak bude nakupovat za takzvané spotové ceny, tedy aktuální ceny na energetickém trhu.

V předchozích letech byl dodavatelem elektřiny pro železnici zejména ČEZ. Jeho dominanci v minulosti narušila jen firma Amper Market, která zvítězila v aukci pro rok 2019. Komoditní burza PXE se sídlem v Praze, umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Dvě třetiny jejích akcií vlastní evropská energetická burza European Energy Exchange, zbylá třetina patří Burze cenných papírů Praha.

12.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...