1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Alstom souhlasí s nabídkou GE na převzetí energetické divize

Alstom logo1Paříž - Správní rada francouzské průmyslové skupiny Alstom jednomyslně schválila nabídku amerického konglomerátu General Electric na koupi energetické divize francouzské firmy. Oznámil to Alstom v prohlášení.

Nabídku v pátek podpořila také francouzská vláda. GE nabídl Alstomu za divizi v hotovosti 17 miliard USD (343 miliard Kč) a další spolupráci.

Závěrečný návrh není jen v zájmu Alstomu a jeho akcionářů, ale poskytuje také záruky v souvislosti s obavami, které vyslovila francouzská vláda, píše se v prohlášení. O divizi měl zájem také německý koncern Siemens a japonská Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Francouzská vláda nyní ještě jedná s firmou Bouygues o odkupu jejího pětinového podílu v Alstomu, který je pro dokončení dohody důležitý. Podle zdrojů je však již dohoda na spadnutí a dokončena bude v neděli. Podle současné tržní kapitalizace Alstomu je hodnota podílu 1,7 miliardy eur (46,6 miliardy Kč), Bouygues však koupil podíl v roce 2006 za dva miliony eur, v jeho účetnictví je hodnota podílu o 380 milionů vyšší, než současná tržní. Firmy Bouygues, GE a Alstom se k jednání o prodeji podílu odmítly vyjádřit, napsala agentura Reuters.

GE kromě hotovosti nabídl Alstomu také vytvoření tří společných podniků, a to pro oblast rozvodných sítí, obnovitelných zdrojů energie a pro byznys v jaderných technologiích. Oba partneři by v nich měli rovný podíl. Ve společném podniku pro jaderné technologie má mít navíc vláda možnost veta. GE také souhlasil, že Alstomu prodá svou divizi pro systémy železniční signalizace, aby tak podpořil zbylé aktivity francouzského podniku v oblasti dopravy. Americká firma rovněž nabídla záruky týkající se pracovních míst a rozhodovací struktury a slíbila v příštích třech letech vytvořit ve Francii 1000 nových pracovních míst.

Francouzská vláda v pátek uvedla, že upřednostňuje nabídku od GE před nabídkou Siemensu a MHI a rozhodla se, že vstoupí do aliance s GE a koupí pětinový podíl v Alstomu, aby podpořila převzetí. Podpora vlády je pro dohodu velmi důležitá. Alstom je totiž ve Francii považován za klíčovou průmyslovou firmu a vláda by mohla případnou dohodu vetovat.

Agentura Reuters také upozornila, že francouzský prezident François Hollande v současnosti lobbuje v USA za snížení pokuty pro francouzskou banku BNP Paribas, která jí hrozí za porušování amerických sankcí v letech 2002 až 2009. Veřejně však problémy BNP Paribas a podporu nabídce GE nikdo nespojil.

Francouzská vláda musela před deseti lety Alstom zachraňovat před bankrotem. Nyní firma potřebuje další pomoc, protože se potýká s vysokými dluhy, silnou konkurencí a slabou poptávkou.

Energetická divize Alstomu vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny. Dopravní divize Alstomu je známá hlavně svými rychlovlaky TGV. Českým drahám dodala firma vlaky Pendolino. Alstom, který v celém světě zaměstnává kolem 93.000 lidí, je silně závislý na zakázkách od francouzské elektrárenské společnosti EDF a železniční skupiny SNCF.

27.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...