1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Argentina a Repsol prý brzy podepíší dohodu o odškodnění za YPF

repsol buildingLondýn - Argentina a španělská ropná společnost Repsol podepíší během několika dnů konečnou dohodu ohledně odškodného za vyvlastnění podílu španělské firmy v argentinské energetické firmě YPF v roce 2012.

Podle zdroje agentury Reuters bude odškodné minimálně pět miliard dolarů (99,8 miliardy korun).

"Důležitou částí této dohody je, že Argentina uznává dluh za znárodnění vůči firmě Repsol ve výši pět miliard dolarů," řekl agentuře Reuters zdroj, který se podílí na vyjednáváních a který si přál zůstat v anonymitě.

Dohoda je již připravena, ale ještě ji musí schválit argentinští zákonodárci a správní rada i akcionáři španělské ropné společnosti Repsol.

Firma se ke zprávě o dojednání dohody podle Reuters nevyjádřila. Mluvčí argentinského ministerstva hospodářství řekla, že Argentina se vyjádří až po případném podpisu dohody.

Argentinská vláda zestátnila YPF v květnu 2012 s odůvodněním, že španělská firma neplnila sliby investic do rozvoje YPF. Repsol spustil proti vyvlastnění právní kroky a požadoval odškodné 10,5 miliardy dolarů a loni v červnu odmítl nabídku Argentiny na odškodné ve výši pěti miliard dolarů.

Zestátnění YPF vyvolalo kritiku ze strany Spojených států, Evropské unie i některých latinskoamerických zemí. Dohoda by podle analytiků mohla vyvolat vlnu investic do argentinské těžby ropy a zemního plynu z břidlicových hornin.

Argentina zprivatizovala YPF v devadesátých letech. Její zestátnění v roce 2012 bylo v Argentině velmi populárním krokem, protože řada Argentinců podlehla představě, že privatizace a další kroky na podporu volného trhu byly příčinou hospodářské krize a státního bankrotu v letech 2001 až 2002.

22.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...