1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Celosvětová kapacita uhelných elektráren loni vzrostla nejvíce od roku 2016

mine vagonSingapur - Globální kapacita uhelných elektráren v loňském roce stoupla o dvě procenta, což byl nejvyšší růst od roku 2016. K růstu přispěla nová výstavba v Číně a zpožděné vyřazování starých elektráren z provozu v řadě zemí.

Vyplývá to ze studie zveřejněné nezávislou skupinou Global Energy Monitor (GEM).

Navzdory rekordnímu růstu kapacity obnovitelných zdrojů byly loni po celém světě uvedeny do provozu uhelné elektrárny o celkové kapacitě 69,5 gigawattu (GW), včetně 47,4 GW v Číně. Kapacita uhelných elektráren mimo Čínu se pak poprvé od roku 2019 zvýšila. Celosvětově bylo odstaveno z provozu pouze 21,1 GW kapacit, což znamená, že čistý nárůst činil 48,4 GW za rok, nejvíce od roku 2016. Celková kapacita uhelných elektráren na konci roku tak činila 2130 GW.

Od podpisu Pařížské dohody v roce 2015 snížilo 25 zemí kapacitu svých uhelných elektráren, ale 35 ji zvýšilo. Ke splnění cíle, kterým je omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni, je potřeba do roku 2040 vyřadit uhelné elektrárny z provozu, odhadla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). To by vyžadovalo uzavření v průměru 126 GW ročně, což odpovídá dvěma elektrárnám týdně, v případě, že by se nepřidávaly žádné nové kapacity, odhadla GEM. V současnosti se však plánují další elektrárny o kapacitě 578 GW. To zahrnuje 408 GW v Číně a odpovídá to zhruba poptávce po elektřině v Indii. Míra vyřazování uhelných elektráren z provozu v Číně pak byla loni v souvislosti s obavami o energetickou bezpečnost nejnižší za posledních deset let.

16.04.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...